Svensk man skjuten till döds – av norsk polis

Publicerad 2021-08-29

En svensk medborgare sköts ihjäl av polis.

En 34-årig svensk man har skjutits ihjäl av norsk polis.

Det efter att ha knivhotat en annan man på ett vandrarhem i norska staden Sarpsborg under lördagen.

Polisskjutningen ska nu utredas.

Larmsamtalet till den norska polisen kom vid 08.00 på lördagen. Exakt vad larmet gällde var polisen till en början förtegen om, men kunde bekräfta att något typ av vapen var inblandat.

En beväpnad patrull skickades till området Valaskjold i den norska staden Sarpsborg, som ligger en dryg timme från Oslo. Där uppstod en akutsituation som tvingade partullen att avlossa skott mot en hotfull man.

Hjärt- och lungräddning inleddes av patrullen på plats, men mannens liv gick inte att rädda. Han dödförklarades på plats, skriver den norska polisen på sin hemsida.

Svensk man ihjälskjuten

Först i dag, söndag, hade polisens bilden av som vad om hänt börjat klarna. Bland annat bekräftades att mannen som sköts ihjäl var en 34-årig svensk medborgare.

– Dödsfallet är på alla sätt ett oönskat och tragiskt resultat av insatsen. Händelsen är hemsk för alla inblandade – inte minst för mannens anhöriga. Våra tankar går till dem i dag, säger Anders Svarholt, polisadvokat i Norges östra polisdistrikt, i ett pressmeddelande.

Enligt polisen ska den 34-åriga mannen ha hotat en annan man med en eller två knivar på ett vandrarhem i Sarpsborg.

– Både han och offret var boende på Tuneheimen vandrarhem, men ingen nära relation mellan de två har avslöjats, skriver norsk polis på sin hemsida.

När mannen som hotades flydde från vandrarhemmet följde den svenska mannen efter. Det var då polisskotten avlossades.

– Baserat på den information jag har i fallet nu finns inget som tyder på att polismännen kommer stängas av, säger Anders Svarholt.

Specialenheten kommer nu att utreda skottlossningen vidare för att ta reda på om polisen agerat på rätt sätt.

Bodde i Norge

Även brottsutredningen fortsätter.

Från svenskt håll hänvisar polisen alla frågor om den 34-åriga mannen till norsk polis. Den norska polisen vill i nuläget inte kommentera ärendet vidare.

Enligt VG ska mannen ha bott i Norge under flera år.

Följ ämnen i artikeln