Polisen om händelseförloppet i Kongsberg: De flesta dödades i sina hem

Uppdaterad 2021-10-26 | Publicerad 2021-10-22

Den norska polisen har gått ut med detaljer om händelseförloppet från dådet i Konsberg då fem personer dödades.

– De flesta blir mördade i sina egna hem, säger polisinspektör Per Thomas Omholt.

Nu är ett försvunnet vittne och den misstänkte gärningsmannens förflutna det polisens utredning fokuserar på.

Det dödliga dådet skedde på onsdagskvällen den 13 oktober har skakat Norge och blivit en nyhet över hela världen.

Första larmet om en man beväpnad med pilbåge som siktade på människor i Kongsbergs centrum kom klockan 18.13. I 34 skräckfyllda minuter gick han runt i norska Kongsberg och sköt ner människor.

Mannen som är misstänkt för dådet, Espen Andersen Bråthen, ska ha utgått från sitt eget hem och begett sig mot Coop Extra i Kongsberg – beväpnad med en pilbåge.

På vägen till Coop sköt han pilar mot flera personer. Därefter gick han in i affären, där inne sköt han pilar mot flera personer och bland annat en civil polis träffades.

Flydde genom bakdörr

Medan han var inne på Coop larmades SOS och polispatrullerna som kallats till platsen anlände.

– När polisen kommer dit skjuter han flera pilar mot polisen och därefter rymmer han genom en nödutgång till baksidan och polisen tappar spåret, säger Per Thomas Omholt.

När han kom ut genom nödutgången fortsätte Espen Andersen Bråthen att skjuta pilar mot flera personer och gick sedan in i flera bostäder.

– När han kommer ut från Coop dödar han flera personer med stickvapen, de flesta blir mördade i sina egna hem, säger Per Thomas Omholt.

Gärningsmannen greps senare på en bakgård till ett hus.

Han hann ta livet av fem personer.

Söker försvunnet vittne

Per Thomas Omholt berättar att polisen har god uppfattning om vad som hänt inne på Coop då det funnits övervakningskameror där.

Men utanför vill man ha ytterligare information. Enligt Omholt ska det finnas ett vittne, som polisen ännu inte varit i kontakt med. Vittnet ska ha stått på Nytorget och blivit beskjuten med pilar från butikens entré.

Polisinspektör Per Thomas Omholt.

Polisen efterlyser det försvunna vittnet och uppmanar honom att ta kontakt med polisen.

– Ett av vittnena som blir beskjuten utanför Coop vill vi komma i kontakt med, säger Per Thomas Omholt.

”Försvagats”

Polisen arbetar nu med analys av digitala spår och vidare förhör. Frågor som rör hur mannen fått tag på de vapen som användes är centrala i utredningen. Även den anklagades historia utreds noga.

Man arbetar utifrån flera hypoteser. Hittills har den starkaste handlat om att gärningen var terrorrelaterad, men den teorin har under veckan inte förstärkts – snarare tvärtom.

– Frågor om hans konvertering till islam har försvagats ytterligare, men vi undersöker det vidare, säger Per Thomas Omholt.

Espen Andersen Bråthen.

I förhör ska Espen Andersen Bråthen vara samarbetsvillig och polisen berättar att de håller korta förhör med honom.

– Vi upplever att han samarbetar gott och förklarar ganska detaljerat, säger Per Thomas Omholt.

– Vi fokuserar på motiv, hans tankar och hur han förberett sig. Hans historik och vad som drev honom.

Varför?

Förutom förhören har man tagit blodprov från den misstänkte, för att undersöka om han var påverkad av någonting. Resultaten av proven har de dock inte gått ut med.

Espen Andersen Bråthens har bland annat dömts för brott två gånger tidigare, i slutet av 90-talet och 2012. Totalt har polisen pratat med mer än 200 personer kring händelsen och menar att alla som haft kontakt med Bråthen under de senaste tio åren är av intresse för utredningen.

– Vi kartlägger hans kontakt med myndigheterna och med andra människor, säger Per Thomas Omholt.