Färre patienter har covid-19 som huvuddiagnos

TT

Publicerad 2022-01-19

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Arkivbild.

Andelen patienter som vårdats med covid-19 som huvuddiagnos har sjunkit kraftigt hittills i år, enligt Karolinska universitetssjukhuset.

I förra veckan berättade Dagens Nyheter att flera regioner tagit upp att statistiken över sjukhusinlagda med covid-19 kan vara överdriven. Många patienter som testats positivt för covid-19 har det som en bidiagnos och är i första hand inlagda för andra sjukdomar.

Nu konstaterar Karolinska universitetssjukhuset att av de patienter med covid-19 som vårdats under januari i år är det 57 procent av patienterna som haft covid-19 som huvuddiagnos. Siffrorna gäller personer som är färdigvårdade. För hela fjolåret var den siffran 80 procent.

Per Mattsson, temachef för akut och reparativ medicin vid Karolinska universitetssjukhuset, säger att det är en betydande nedgång.

– Det här har egentligen inte ändrat arbetssättet på sjukhuset utan är man positiv för covid har vi skyddsutrustning. Det är inte mindre resurskrävande, säger han.

Alla patienter som läggs in provtas för covid, antingen med antigentest eller PCR-prov.

– Om det är en stor andel av patienterna som ligger inne och är positiva för omikron, men uppvisar inga symtom då är ju det ett snällare virus eller så har de immunitet från tidigare genomgången sjukdom eller vaccin, säger Per Mattsson.