Gängledare levde lyxliv i Spanien – maffialiknande nätverk sprängt

Uppdaterad 2021-08-14 | Publicerad 2021-08-13

Tidigare levde de lyxliv på spanska solkusten och beställde mord i Sverige.

Nu har det maffialiknande nätverket sprängts av svensk och spansk polis.

– Det här är grovt kriminella gängmedlemmar och ledare, säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten vid Noa.

Sedan 2018 har svensk polis samarbetat med polisen i Spanien. Syftet med samarbetet har varit att få fast grovt kriminella svenskar som haft sitt säte i Spanien. Hittills har totalt 71 personer gripits i operationen som styrts via Europol.

Insatsen startade med att svenska myndigheter efterlyste ett flertal personer som reste mellan Spanien och Sverige för att köpa och sälja narkotika.

– I den här insatsen har det varit flera ärenden och undersökningar. Många av personerna är nu dömda, men några har ännu inte dömts, säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten vid Noa, som jobbat med operationen.

Nätverket importerade knark från Marocko till Spanien. Därefter har tonvis med narkotika smugglats till Sverige.

Enligt spanska myndigheter ska nätverket även ligga bakom 50 mord som utförts i Sverige.

Christer Nilsson vill inte kommentera morden närmare, men säger att de kriminella kan kopplas till mord i både Spanien och Sverige.

– Genom bland annat encrochat har det framkommit att grovt kriminella svenskar i Spanien anstiftat mord och andra grova brott i Sverige, säger han.

Levde lyxliv i Spanien

Flera av de gripna ska vara gängledare som styrt nätverk i Sverige från spanska solkusten, enligt Christer Nilsson.

Ledarna har ägt lyxvillor, bilar och båtar till ett värde av miljontals euro.

Polisen utförde totalt 30 husrannsakningar, där sju av dem genomfördes i Sverige. Under husrannsakningarna hittades ett flertal vapen och flera av personerna beskrivs som våldsamma och mycket farliga.

En man som av polisen beskrivs som en av de med mest våldskapital kunde gripas i Madrid, misstänkt för mord, grova narkotikabrott, kidnappning och utpressning, enligt TT.

En annan svensk gängledare har också nyligen gripits och fängslats i samarbetet mellan svensk och spansk polis.

– Vi hade en huvudman som bodde i Spanien och som också hade en villa i Helsingborg med mycket dyr konst där han levde lyxliv. Just denna huvudman har varit en toppfigur under många år i våra utredningar och han sitter nu frihetsberövad i Spanien, säger Christer Nilsson till TT.

Han beskriver att det är flera stora kända nätverk, varav ett är Vårbynätverket och att många är försiktiga och svåra att lagföra. De är försiktiga med hur de rör sig och låter andra utföra sina brott.

– Huvudmannen som sitter i fängelse i Spanien har polisen varit ute efter i tio år, säger Christer Nilsson.

”Visar att svenska kriminella inte är säkra utomlands”

Men Christer Nilsson säger också att gripandena i Spanien inte haft en synbar effekt på kriminaliteten i Sverige, eftersom det fortfarande pågår narkotikahandel och skjutningar i landet.

– Men däremot visar det här att kriminella inte kan känna sig säkra någonstans. Svensk polis har ett nära internationellt samarbete med många länder och det är avgörande för att kunna bekämpa brottsligheten. Det här visar att kriminella inte kan åka till Spanien och känna sig säkra där, fortsätter han.