Experten: Så farlig är nya virusvarianten ”Kentaur”

Publicerad 2022-07-15

Den kallas ”Kentaur” och sprider sig snabbt över världen.

Virologiprofessorn Niklas Arnberg tror att den nya varianten av omikron – BA 2.75 – kan bli dominerande i Sverige.

– Men det finns ännu ingenting som tyder på att den är mer farlig än någon annan variant hittills, säger han.

Antalet konstaterade fall av covid-19 har blivit allt fler de senaste veckorna och det är undervarianten av omikron – BA.5 – som dominerar.

Samtidigt kommer larm från andra delar av världen om att en ny undervariant av omikron – BA.2.75 – sprids med hög hastighet. Varianten har fått smeknamnet ”Kentaur” – ett namn som ska ha myntats av en person på Twitter och sedan spridits, enligt Washington Post.

Det första fallen upptäcktes i Indien. På en månad har varianten gått från att stå för 2 procent till 23 procent av fallen. På torsdagen konstaterades det första fallet i Danmark.

– Det är en ny variant av omikron som spridit sig åtminstone till ett tiotal länder. Den har inte upptäckts i Sverige än så länge. Men det finns ännu ingenting som tyder på att den är mera farlig än någon annan variant hittills, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid universitetet i Umeå.

Så man behöver inte oroa sig mer än man eventuellt redan gör?

– Nej, det är alldeles för tidigt att oroa sig. Det är en variant som verkar kunna undvika immunförsvaret som vi har fått av vaccin och andra varianter som vi infekterats med tidigare. Vi vet inte, men vi räknar med att vaccinen ändå kan skydda mot svår sjukdom och död orsakad även av BA 2.75, eftersom det fungerat så hittills med vaccin och nya varianter.

Niklas Arnberg.

Tror du att den kommer bli nästa dominerande variant?

– Det är lite för tidigt att säga, men den kan bli det. Sådana här saker har vi har sett tidigare när en undervariant varit på gång, att den sprids snabbt till olika länder och sen tar den över, men inte alltid. I en del länder verkar det som att den här är på gång och sprider sig lika snabbt eller till och med lite snabbare än BA.5.

Det tyder alltså på att BA 2.75 är mer smittsam?

– Det kan den vara. Det kan också vara så, som med tidigare varianter, att den tar över på bekostnad av andra varianter, helt enkelt för att den är bättre på att smita undan immunförsvaret. Sen om man skulle jämföra varianter i ett scenario där ingen har immunitet och vi inte har vaccinerat oss – då är det inte alls säkert att den nya varianten är varit mer smittsam än andra varianter. Man kan se på detta på lite olika sätt, säger Niklas Arnberg.

Fall upptäckta i flera länder

Fall av BA 2.75 bland annat upptäckts i Tyskland, Storbritannien och USA – men ännu inte i Sverige.

Det uppger Folkhälsomyndigheten på torsdagen.

”Folkhälsomyndigheten bevakar kunskapsläget om den nya omikronvarianten BA.2.75, som Europeiska smittskyddsmyndigheten har rapporterat om” skriver myndigheten.