Uppgifter: Turkiet skyddar svenska knarkkungar

Förhandlingar på högsta politiska nivå

Publicerad 2022-05-16

Turkiet lämnar inte ut knarkkungen ”Kurdiska räven” och griper inte en tungt kriminell 38-åring – trots pågående grov brottslighet.

En uppgiftslämnare med insyn i utredningen uppger att Turkiet ställer orimliga motkrav, vilket ska ha lett till att frågan hamnat på högsta politiska nivå.

– De vill att Sverige ska lämna ut ett flertal personer som de menar är terrorister. Bland annat personer med kopplingar till PKK, säger uppgiftslämnaren.

Aftonbladet har i flera artiklar berättat om den ”Kurdiska räven”, som misstänks för en rad grova brott. Han greps under spektakulära former i Turkiet för en månad sedan dit han och en annan svensk storspelare inom grov kriminalitet tagit sin tillflykt.

De båda männen är internationellt efterlysta för mycket grov brottslighet men trots påtryckningar från Sverige har de inte blivit utlämnade. Det uppger en person med insyn i utredningen till Aftonbladet.

– Turkiet verkar skydda de här personerna. I slutet på förra veckan fick den ”Kurdiska räven” turkiskt medborgarskap trots att han sitter anhållen misstänkt för grov brottslighet, säger uppgiftslämnaren.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det pågå förhandlingar om de två storspelarna och saken har lyfts upp på högsta politisk nivå.

– Man kräver att Sverige ska överlämna ett flertal PKK-terrorister i utbyte. Turkiet kör med gammaldags förhandlingsteknik. En kohandel där man vill ha något ännu bättre i utbyte, säger en person med insyn i utredningen.

Mannen som kallar sig ”Kurdiska räven” antas vara en 35-årig droggrossist från Mellansverige som styr storskalig narkotikahandel med ett nätverk av försäljare, smugglare och penningtvättare.

”Styr knarkleveranserna till Sverige”

Situationen skapar frustration hos den svenska polisen då de två är nyckelspelare i den undre världen.

– De styr knarkleveranserna till Sverige. De är de största spelarna vi har. De orsakar en systempåverkan. Turkiet skyddar svenska knarkkungar – mitt under pågående brottslighet och vi tvingas hantera våldet som följer med detta, säger en annan uppgiftslämnare.

Den ”Kurdiska räven” har en så kallad red notice hos Interpol – vilket brottslingar som det är mycket angeläget att gripa får. Han är misstänkt för 47 stycken synnerligen grova narkotikabrott och ska ha kopplingar till flera grova våldsbrott i Sverige.

Sverige har försökt få den ”Kurdiska räven” utlämnad men, enligt uppgifter, har förhandlingarna gått i stå. I förra veckan ska han ha fått turkiskt medborgarskap. Vilket ytterligare kan försvåra en utlämning.

– Detta händer alltså när han sitter anhållen. Ett ytterligare tecken på att Turkiet skyddar de här individerna. Man ska komma ihåg att i Turkiet kan man köpa sig till ett uppehållstillstånd, säger en uppgiftslämnare med insyn i utredningen.

Interpols efterlysning av mannen som kallas sig ”Foxkurdish” – ”Kurdiska räven” .

Knarkkung söks av FBI

Den andre knarkkungen som, enligt uppgift, gömmer sig i Turkiet är en svensk 38-årig man som även är efterlyst av FBI för att ha varit en centralfigur i spridningen av appen Anom. I chattar med kriminella har han bland annat kallat sig ”Microsoft”.

38-åringen häktades i sin utevaro av Örebro tingsrätt i juni 2021. Saken gäller synnerligen grova narkotika brott. På tisdag ska åklagare fatta beslut om han ska begära förlängning av häktningen eller inte.

38-åringens senast kända adress är i Istanbul. I kommunikation med andra kriminella ska han ha kallat Turkiet ”gangsters paradise”.

En person med insyn i utredningen menar att Turkiet även skyddar 38-åringen.

– Jag kan säga så här. De är välinformerade om var han finns någonstans, säger uppgiftslämnaren.

”Det pågår en process”

Henrik Söderman, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, bekräftar att Sverige försöker få den ”Kurdiska räven” utlämnad.

– Jag har begärt honom utlämnad. Det pågår en process kring det. Jag kan inte säga så mycket kring det, säger Henrik Söderman.

Hur kommer det sig att det går trögt med utlämnandet?

– Jag har ingen uppfattning om det. Det är närmast en diplomatisk fråga. Det ligger på Justitiedepartementet och Utrikesdepartementet.

Stämmer det att han har beviljats turkiskt medborgarskap?

– Jag har hört ganska kvalificerade rykten om det. Men jag har inte sett det på papper.

Kan det innebär att man inte blir utlämnad – hypotetiskt?

– Om man vänder på steken och säger att Turkiet vill ha en person utlämnad som är svensk medborgare. Då skulle Sverige inte lämna ut denne.

Det ska vara Enheten för brottmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete, Birs, på Justitiedepartementet som haft kontakter med Turkiet angående utlämning av ”Kurdiska räven”.

– Jag ber att få hänvisa till åklagare Henrik Söderman, säger Magdalena Widstrand, kanslisekreterare på Birs.

Han hänvisade till Justitiedepartementet när jag talade med honom?

– Det är det beskedet jag har. Jag är ledsen. Jag ber att få hänvisa frågor till åklagarmyndigheten.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Ann Linde (S) för en kommentar.

Hennes pressekreterare svarar på sms att ärendet ligger på Justitiedepartementet.

Knarkkungen ”Kurdiska räven” levde lyxliv i den turkiska semesterorten Icmeler vid Egeiska havet när han greps.
Susanna Nygren