Bronsåldersman hittad – kan ha dött i tsunami

Uppåt 35 000 döda i vulkanutbrottet

Publicerad 2022-01-04

Han dog i en tsunami – under bronsåldern.

Nyligen hittades mannens kvarlevor.

Tsunamin tros ha uppstått efter att vulkanen Thera fått ett utbrott.

Fyndet gjordes på Çesme-Bağlararası-området i västra Turkiet.

”Man har hittat bronsföremål vid utgrävningarna i flera år, men det var bara helt nyligen som utgrävningarna avslöjade spår efter en tsunami. Det var lager av aska och bråte som stoppats från att bli utspolade i havet av en vägg”, skriver den vetenskapliga sajten Phys.org.

Vetenskapsmän är säkra på att tsunamin uppstod efter att vulkanen Thera – som låg mitt bland dagens Santoriniöar – fått ett utbrott som kategoriseras som en sjua på den åttagradiga VEI-skalan (vulkanexplosivitetsindex).

Aska i Egypten

”Det enorma utbrottet beräknas vara ett av historiens mest destruktiva vulkanutbrott i mänsklighetens historia. En del forskare liknar det vid en detonation av miljoner Hiroshimaliknande atombomber”, enligt National Geographic.

Aska och pimpsten hittades så långt bort som i Egypten och Israel och utbrottet inspirerade till bland annat legenden om Atlantis.

Ungefär 35 000 människor dog i utbrottet för cirka 3 600 år sedan eller i den efterföljande tsunamin.

Nu har alltså ett av offren hittats. Forskare hoppas kunna tidsbestämma exakt när mannen dog och slå fast att det var Theratsunamin som dödade honom, skriver Newsweek.

Följ ämnen i artikeln