Misstänkte dubbelmördaren får tv-spel i häktet

Uppdaterad 2022-03-26 | Publicerad 2022-03-25

Han är besatt av vapen och beskrivs ha ett stort intresse för skolattentat, enligt uppgifter.

I dag sitter den 18-årige misstänkte dubbelmördaren häktad med fulla restriktioner – men på grund av sin psykiska hälsa har han tilldelats ett tv-spel, enligt uppgifter.

– Jag har bett personalen att sätta in ett tv-spel för att han ska kunna fördriva tiden. Men han får inte ta del av nyheter eller något sånt, säger Anders Elison, advokat.

Den 18-årige elev som erkänt båda morden på lärarna på Malmö Latinskola i måndags sitter just nu häktad med fulla restriktioner. Enligt uppgifter till Aftonbladet punktmarkeras han av Kriminalvårdens personal på grund av hans dåliga mående.

– Han har en jäkla ångest just nu, naturligtvis. Han har väl ett litet helvete där nere, kan jag tänka mig, har hans advokat Anders Elison tidigare sagt.

18-åringen erkänner brottet, enligt hans advokat.

Då den misstänkte dubbelmördaren häktats med fulla restriktioner har hans enda kontakt med omvärlden varit den till sin advokat, åklagaren och Kriminalvårdens personal. Men i försök att få mannens extremt dåliga mående att upphöra så har man brutit praxis – och tilldelat mannen ett tv-spel och ett antal filmer, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Föreläsning blev fixering för våldsdåd

Personer i 18-åringens närhet beskriver hans fascination för vapen som en besatthet. Via skolan skulle den besattheten komma att kombineras med ett överintresse för våldsdåd utförda på skolor, enligt uppgifter.

På Malmö Latinskola ska det enligt uppgifter ha genomförts föreläsningar om de många våldsdåd som begåtts på skolor i USA. En i publiken ska ha varit den i dag häktade 18-åringen, som enligt uppgifter där och då utvecklat ett stort intresse för fenomenet.

På internet har mannen även delat med sig av sina egna teckningar och berättelser, föreställande ”blodtörstiga” fantasy-monster som i noggrann detalj beskrivs utföra brutalt våldsamma handlingar.

Svar på varför han genomförde attacken

Mannens advokat, Anders Elison, berättar att han talat med sin klient under torsdagen. Deras samtal ska då mest kommit att handla om mannens psykiska mående.

– Han och jag pratades vid i går. Då var det bara om sociala saker – att jag skulle lyfta upp honom lite, säger han.

Han meddelar att nya förhör kommer att genomföras på tisdag, och att fokus då bland annat kommer att handla om vilken utlösande faktor som kan ligga till grund för mannens beslut att mörda två lärare. Han kan dock redan nu meddela att det inte kopplas till skolan.

– Så vitt vi förstår var det inte skolrelaterat överhuvudtaget utan det ligger på ett annat plan, säger Anders Elison.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha varit intresserad av att ansluta till Försvarsmakten. Uppgifter gör därför gällande att han blev väldigt nedslagen då han nekades vid mönstring. Trots nederlaget ska mannen berättat för personer i sin omgivning att han var intresserad av att gå med i Hemvärnet.

Händelsen har nämnts som en faktor bakom mannens beslut att begå brottet, men det är inget som bekräftas via mannens advokat.

–Det är svårt för mig att beröra för närvarande. Det kommer att klarna under kommande förhör, säger Anders Elison.