Larmet: Förstföderskor tvingas hem för tidigt

Publicerad 2021-07-14

Vårdförbundet larmar om att allt fler förstföderskor tvingas gå hem från BB för kort tid efter födseln.

Enligt vårdförbundet kan detta leda till anknytningsproblem och psykisk ohälsa.

– Man kändes nästan som en babyfabrik, säger Annika Larsson som fick stora problem efter sin första förlossning.

Vårdförbundet ser en oroande trend där förstföderskor på landets sjukhus blir tvungna att lämna BB för tidigt. Ibland bara sex timmar efter att barnet har kommit.

– Det handlar om att det inte finns utrymme för att personcentrera vården. I en optimal vård försöker man att göra det. Passar det dig att vara kvar lite längre ska du kunna stanna, säger Åsa Mörner, barnmorska och förbundsstyrelseledamot på Vårdförbundet.

Åsa Mörner understryker att det bästa för vissa mammor är att få komma hem så fort som möjligt. Men för andra kan det få stora konsekvenser om de inte får ta den tid de behöver på BB.

– Det kan vara så att man får matningsproblem och behöver hjälp med det. Det kan också leda till anknytningsproblematik, att man inte får den lugn och ro och det stödet man behöver. Över tid är det svårt att veta vilka konsekvenser det kan ge. Men anknytning och amning kan leda till långsiktiga konsekvenser.

Fick infektion

En som har upplevt just de följderna är Annika Larsson. Hennes första barn föddes på Karolinska 2018 efter en jobbig förlossning.

– De var rätt ivriga att skicka iväg mig. Men jag kände att det var något som inte stämde, det gjorde så ont.

Annika krävde att få stanna ett par dagar men blev tillslut tvungen att åka hem trots att hon inte kände sig redo.

– Efter någon dag hemma kunde jag inte stå, gå eller sitta så vi åkte in på förlossningen igen. Läkaren tittade på mig och sa att du har ju en jätteinfektion.

Annika fick behandling men var medtagen under många månader framöver både fysiskt och psykiskt.

Annika Larsson fick stora problem efter sin första förlossning.

”Vill förtränga”

– Efter det fick jag en rejäl förlossningsdepression. Jag ville inte ens titta på min dotter, jag var som en zombie. Jag var helt förstörd, jag kände mer ”ta bort henne, ta bort henne”.

Annika berättar att anknytningsproblematiken satt i länge och att det har tagit tid att utveckla en nära relation med dottern.

– När jag fick mitt andra barn fick jag vara där längre, de fångade upp mig bättre och kontrollerade mig. Det gick bättre för jag fick den hjälpen jag behövde på en gång.

Idag mår Annika bra, men hon kan fortfarande känna en sorg över att hennes första förlossning inte blev den upplevelse hon hade hoppats på.

– Jag försöker förtränga min dotters födelse. Det ska egentligen vara den lyckligaste dagen i ens liv men det är en av de värsta dagarna i mitt liv.

”Handlar bara om resurser”

Enligt Åsa Mörner beror problemet på brist på barnmorskor. Ett problem som finns året om men som blir extra påtagligt under sommarmånaderna.

– Det blir en prioritering som inte är baserad på något medicinskt eller omvårdnadsmässigt, det handlar bara om resurser.

Problemet är till stor del centrerat till storstäderna men märks också i andra delar av landet. Åsa Mörner tycker att vården borde försöka förebygga problematiken genom att säkra en extra stor personalstyrka.

– För att klara av det här måste man ha en överanställning året om. Du ska känna dig lika trygg oavsett om du föder i december, april eller juli.