Skottland hotar störa Storbritanniens utträde ur EU

Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-03-13

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon sätter hård press på Storbritanniens premiärminister Theresa May inför de stundande brexit-förhandlingarna.

Sturgeon vill ha en specialuppgörelse för fortsatt goda relationer med EU även efter utträdet ur unionen, rapporterar The Telegraph. Om inte hotar hon med en andra folkomröstning om skotsk självständighet.

Hon väntas presentera sitt ultimatum på måndagen.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.

Skottarna röstade 2014 ja till att fortsätta tillhöra Storbritannien. Men efter nej-resultatet i förra årets omröstning om det brittiska medlemskapet i EU planeras en ny självständighetsomröstning under de kommande åren.

Enligt The Telegraph hotar Skottlands försteminister Nicola Sturgeon nu att störa EU-utträdet genom att skynda på planerna om en andra folkomröstning om skotsk självständighet. Hennes villkor är att Storbritanniens premiärminister Theresa May förhandlar fram en specialuppgörelse för att Skottland ska ha fortsatt goda band med EU även efter brexit, exempelvis när det gäller handel.

Hittills har Downing Street vägrat gå med på Skottlands krav.

Omröstning hösten 2018

Nicola Sturgeon har kallat till en presskonferens på måndag morgon i sitt residens i Edinburgh. Där väntas hon offentliggöra sitt ultimatum till Theresa May.

Försteministern har nämnt hösten 2018 som en lämplig tidpunkt för en andra folkomröstning om självständighet. Det skulle i så fall ske innan Storbritanniens tvååriga EU-utträde är klart.

Men enligt källor till The Telegraph är det inte troligt att Theresa May tillåter en andra folkomröstning förrän efter brexit, tidigast till våren 2019.

Artikel 50

Både Skottland och Nordirland röstade för att Storbritannien skulle stanna i EU.

Theresa May väntas formellt inleda brexit i veckan. Lagstiftningen som krävs kan komma att godkännas av det brittiska parlamentets två kammare under måndag kväll.

Det är först när artikel 50 i Lissabonfördraget åberopas som förhandlingarna om utträdet i praktiken kan påbörjas.