”Självklart ska vi göra vår hemläxa”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-01-01

Emma Henriksson (kd)

Måste vi ändra livsstil för att kunna hejda den globala uppvärmningen?

- Ja, riskerna är för stora för att vi med gott samvete kan ignorera de farhågor som finns. Men inte ens med totalstopp av koldioxidutsläpp, som är den största boven, kan vi helt stoppa klimatförändringen. Därför måste vi både begränsa utsläppen och kompensera effekterna av de utsläpp vi ändå orsakar.

Vilket politiskt beslut är viktigast för att vi ska kunna minska utsläppen av växthusgaser i Sverige?

- Sveriges utsläpp är bara 0,3 procent av världens totala utsläpp, så viktigast är de beslut vi fattar internationellt till exempel inom EU. Utsläppshandeln är en viktig del som behöver utvecklas, geografiskt och i sitt innehåll. Men självklart ska vi även göra vår hemläxa. Vi behöver förnya bilparken, öka förändringsfördelarna för industrin och transportsektorn och inte göra oss beroende av olja och kol för vår energiproduktion. Vi behöver se över skrotningspremier för katalysatorlösa bilar, rabatt på miljöbilar, villkoren för utsläppshandeln och förutsättningarna för en långsiktigt hållbar energiproduktion.

Regeringen har utlovat en skattereduktion på 10 000 kronor för privatköp av miljöbilar. Är det en bra idé?

- Stimulans är bra men den svåra frågan är utformningen, inte nivån. Rabatten blir poänglös om bilen inte körs på den förnyelsebara källan. Men många fler miljöbilar behöver komma ut snabbt så att vi får en rejäl omställning av bilparken så även den som inte har råd att köpa ny bil kan välja miljöbil.

Människans utsläpp av växt­hus­gaser påverkar Sveriges och jordens klimat. Vad gör politikerna åt utsläppen? Aftonbladet frågade riks­dagens 349 ledamöter.

Joachim Kerpner

ANNONS

Följ ämnen i artikeln