KD-väljarna: Riv upp överenskommelsen

Uppdaterad 2015-10-09 | Publicerad 2015-10-07

Decemberöverenskommelsen blir en ödesfråga på KD:s riksting.

Nu går partiets väljare emot Ebba Busch Thor och stödjer upprorsmakarna i partiet.

Enligt Aftonbladet/Inizios mätning vill nästan sju av tio riva upp pakten.

Frågan om Decemberöverenskommelsen (DÖ) har seglat upp som en av de hetaste frågorna inför Kristdemokraternas riksting som inleds på torsdag.

Flera kända partiföreträdare är uttalat DÖ-motståndare, bland andra EU-parlamentarikern Lars Adaktusson och KDU-ordförande Sara Skyttedal.

"En rejäl utmaning"

Inför ömröstningen på fredag har minst 6 av 26 distrikt meddelat att de tänker gå emot partilinjen och rösta för att riva upp uppgörelsen mellan Alliansen och regeringen som innebär att den största partikonstellationen får igenom sin budget.

– Jag reser mig som Nils Dacke och säger att jag är beredd att ta striden, sa Anders Andersson, ordförande i Kalmar län till Aftonbladet i går.

Aftonbladet/Inizio har frågat KD-väljare hur de ställer sig i frågan. Resultatet är tydligt: De tillfrågade som uppger att de röstade på partiet i riksdagsvalet ogillar DÖ starkt.

Bara 14 procent vill att KD ska hålla fast vid överenskommelsen medan 67 procent vill att den ska brytas.

– Här har partiledningen en rejäl utmaning, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Svårbegriplig

En förklaring till missnöjet är att man anser att DÖ hindrar partiet från att vara en stark opposition, menar Karin Nelsson.

– Decemberöverenskommelsen är också ganska svårbegriplig för många. Det finns det en pedagogisk uppgift som politikerna generellt har framför sig, säger hon.

Emma Henriksson, andre vice ordförande i Kristdemokraterna, vill inte kommentera undersökningen. Men hon säger så här om de skilda uppfattningarna i partiet:

– Det är inte konstigt att det finns en diskussion inom partiet om en fråga som var ett svårt beslut att ta. Men de som är motståndare har inte presenterat något alternativ.

Ebba Busch Thor vill inte kommentera mätningen, meddelar hennes pressekreterare Fredrik Hardt.

Decemberöverens-kommelsen på 30
sekunder