Värmerekord på jorden - temperaturen nu en grad varmare

Uppdaterad 2015-11-24 | Publicerad 2015-11-11

Klimatforskare: "En milstolpe"

Planeten har passerat en milstolpe.

Medeltemperaturen är nu för första gången en grad högre än den var under förindustriell tid.

Under årets första nio månader var den globala medeltemperaturen 1,02 grader högre än den var i slutet på 1800-talet, enligt den brittiska motsvarigheten till SMHI, Met Office.

Allt pekar på att medeltemperaturen för året som helhet kommer kommer att ligga kvar på samma höga nivå.

Det är första gången som den globala årsmedeltemperaturen är en hel grad högre än under förindustriell tid.

– Vi har haft liknande naturliga händelser tidigare, men det här är första gången vi passerar engradersstrecket och att det klart att det är mänsklig påverkan som driver klimatet in i okänd terräng, säger Stephen Belcher, chef för Mets klimatforskningscenter, i ett pressmeddelande.

Varmaste året

Met Office är en av fyra organisationer som följer den globala medeltemperaturen. Variationerna mellan de olika mätningarna är små och trenden är tydlig: Planeten blir snabbt allt varmare.

Med mindre än två månader kvar på året är 2015 redan på väg att bli det klart varmaste året sedan mätningarna inleddes på 1880-talet.

Det globala väderfenomenet El Niño bidrar till att pressa upp temperaturen. Årets El Niño är en av de tre starkaste uppmätta, i klass med rekordåret 1998 då den globala medeltemperaturen blev rekordhög. De tio varmaste uppmätta åren har nu alla inträffat sedan 1998.

Nytt avtal

I början av december hålls det stora klimatmötet i Paris, då världens nationer ska försöka enas om ett nytt globalt klimatavtal.

Målet är att begränsa koldioxidutsläppen så att temperaturökningen på jorden inte överstiger två grader.

Dagens utsläppstakt av växthusgaser pekar snarare på en temperaturökning på hela 4,5 grader till år 2100.

ANNONS