Ny metod nära svensk marknad: ”Lovande”

Uppdaterad 2018-02-07 | Publicerad 2018-02-05

Behandlingen av spridd prostatacancer med det nya radioaktiva läkemedlet är nu på väg även till svenska sjukhus.

– Resultaten ser lovande ut och vi vill haka på det här, säger Peter Bernhardt som är sjukhusfysiker på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Peter Bernhardt är med och leder ett projekt med målet att starta den nya behandlingsmetoden och bättre möjlighet till diagnostik på Sahlgrenska sjukhuset. Tanken är att projektet skall pågå till slutet av år 2020 och utvärderas.

- Det här är svåra sjukdomar när de har blivit så aggressiva att de är spridda överallt. Men trots det ser resultaten väldigt lovande ut, säger han.

Någon gång 2019 räknar man med att kunna behandla de första patienterna med Lutetium 177 PSMA. Patienter kommer sannolikt stå på kö för att vara med i projekten och läkare får avgöra vilka som ska få delta.

Peter Bernhardt, sjukhusfysiker på Sahlgrenska sjukhuset.

Peter Bernhardt känner mycket väl till Kalevi Kairemo som leder behandlingen med den radioaktiva metoden på privatsjukhuset Docrates i Finland.

Kairemo har jobbat på Akademiska sjukhuset i Uppsala och var så sent som i höstas i Sverige och föreläste om behandlingen.

- Jag har träffat honom i flera sammanhang och hört honom föreläsa. Han är duktig, framåt och driven, säger Peter Bernhardt.

Även om Peter Bernhardt tror väldigt mycket på den nya radioaktiva behandlingen så går det inte att börja direkt.

- Tyvärr tar allt sånt här lång tid, så jag tror inte det blir förrän nästa år om jag ska vara realistisk.

Blir ni först i Sverige?

- Det vet jag inte. Jag hoppas vi kan samarbeta. Jag vet att det finns ett stort intresse att göra det här.