Betalade över en miljon – för att döda och posera med get

Av: Malin Wigen

Publicerad:

En amerikansk troféjägare har väckt ilska världen över efter att ha betalat över en miljon för att få döda en sällsynt get – och posera med den.

En amerikansk troféjägare vid namn Bryan Kinsel Harlan har hamnat i blåsväder efter att ha skjutit och poserat med en sällsynt pakistansk get. Geten, som är en så kallad markhorget, är Pakistans nationaldjur.

Han betalde 110 000 dollar, vilket motsvarar över en miljon kronor – för att få tillstånd att skjuta geten. I ett klipp som sprids i sociala medier ser man hur Bryan Kinsel Harlan klättrar i bergen i norra Pakistan, skjuter geten, ger guiden en high five och släpar djuret i hornen.

Bilden på troféjägaren och geten publicerades i pakistansk media. Det ska vara den högst betalda avgiften någonsin i Pakistan för att ha rätt att jaga, enligt lokala medier.

– Det var ett enkelt skott och jag är glad över att erövra den här trofén, säger han till pakistanska tidningen Dawn, enligt CNN.

Bryan Kinsel Harlans tilltag har mötts av raseri världen över – flera djurrättsorganisationer fördömer handlingen.

”Getter är individer, inte troféer”, har bland annat PETA twittrat.

I Pakistan vill vissa se ett förbud mot att jaga detta djur, vars horn är värdefullt. Som det är i dag är det lagligt. Det finns cirka 5 700 exemplar av geten, som klassas som ”nära utrotningshotad”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN