Åklagare la ner utredning om barnmisshandel – utan att höra vittnen

Motiveringen: ”Det pågår en infekterad vårdnadstvist”

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:

Pojken har sagt att han blivit slagen – och han hade blåmärken på kroppen.

Ändå fattade åklagaren beslutet att lägga ner förundersökningen utan att höra några vittnen.

– Här fallerar systemet och det kan uppstå jättefarliga situationer, säger Maria Hallenius Henrysson, talesperson på Lex Lotta-gruppen.

Den långdragna vårdnadstvisten i Varberg, som Aftonbladet tidigare rapporterat om, har lett fram till att den misshandelsmisstänkta mannen fått ensam vårdnad om sin treåriga son. Mamman har inte träffat sitt barn på flera månader.

Maria Hallenius Henrysson, talesperson för Lex Lotta-gruppen.
Foto: PRESSBILD
Maria Hallenius Henrysson, talesperson för Lex Lotta-gruppen.

I somras placerade socialtjänsten pappan och sonen på ett boende. Detta för att han skulle få möjlighet att bevisa sin oskuld till det han anklagas för.

En av dem som följt fallet är Berit Nilsson, som i många år har arbetat som chef inom socialförvaltningen i olika kommuner.

– Det här ärendet är det värsta jag har sett under hela min karriär. Jag kan inte se det som någonting annat än en rättsskandal, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

Motivet: Pågår en vårdnadstvist

Under de senaste åren har mamman vid en mängd tillfällen anklagat sin ex-partner för misshandel av henne och sonen. I samtliga fall utom två har utredningarna lagts ner.

Det gäller även ett ärende under boendeplaceringen i somras. Då hörde personalen sonen berätta för mamman att pappan slog honom. Efter att pojken varit ensam med pappan några dagar upptäcktes dessutom flera blåmärken på hans kropp.

Foto: Jörgen Alström/Halmstad kommun
Åklagaren Andreas Bergman.

I augusti inkom en anonym anmälan om misstänkt misshandel till polisen. Men åklagaren Andreas Bergman, som fattat beslut i merparten av ärendena, lade ner förundersökningen utan att vittnen hade hörts.

I beslutet skriver han:

”Det pågår en infekterad vårdnadstvist mellan föräldrarna. Skulle misstankar av det slag som redogörs för i den anonyma anmälan uppstått skulle polisanmälan gjorts av aktuell institution direkt till polisen eller socialtjänsten. Någon sådan anmälan har inte inkommit.”

”Återkommande mönster”

Socionomen Maria Hallenius Henrysson är talesperson för Lex Lotta-gruppen som arbetar för att stärka kvinnors skydd mot våld i nära relationer.

Hon är kritisk till att åklagaren la ner förundersökningen med hänvisning till vårdnadstvisten.

– Vi ser det här mönstret återkommande i vårt arbete. Eftersom vårdnadstvister ofta är invecklade så drar sig åklagare och polis från att utreda misstänkta brott, säger hon.

– Här fallerar systemet, och det kan uppkomma situationer som blir jättefarliga för kvinnor och barn.

Åklagaren: Förstår frustrationen

Åklagaren Andreas Bergman håller med om att det är komplext att utreda misstänkta brott i familjerelationer.

– Det är ofta svårt, och det finns flera orsaker till det. Det kan vara så att den ena parten är väldigt undertryckt och därför dröjer med att anmäla. Sedan har brotten ofta inträffat i hemmet, och det kan saknas stödbevisning.

Bergman värjer sig dock mot kritiken från Maria Hallenius Henrysson.

– Det stämmer inte att rättsväsende inte tar den här brottsligheten på allvar, enligt min uppfattning. Men det finns såklart alltid saker som vi kan förbättra.

Han fortsätter:

– I det här specifika fallet var min bedömning att underlaget inte var tillräckligt för att gå vidare med utredningen. Jag har förståelse för att man kan bli frustrerad av ett sådant besked, men det innebär inte att vi inte tar den här brottsligheten seriöst.

Pappan nekar till brott. Via sitt ombud har han avböjt att kommentera ärendet.

Publicerad:

LÄS VIDARE