Domstolen säger nej – småbarnsmamman Leile tvingas ut ur landet

Migrationsöverdomstolen nekar prövningstillstånd: ”Väldigt sorgligt”

Publicerad 2019-02-24

Evelyn är fyra månader gammal och ammas fortfarande.

Men det är inte tillräckligt för att Migrationsöverdomstolen ska ta sig an familjens ärende.

Nu tvingas mamma Leile de Souza Holmström, 34, lämna landet.

– Det känns som en mardröm, säger hon.

Efter att både Migrationsverket och migrationsdomstolen sagt nej så stod allt hopp till den högsta instansen. Men hos Migrationsöverdomstolen åkte den nyblivna familjen de Souza Holmström på en ny nit.

Rättens motivering är kortfattad:

”Migrationsöverdomstolen har gått igenom allt material som finns i målet och kommit fram till att prövningstillstånd inte ska meddelas. Överklagandet kommer därför inte att prövas av domstolen”.

För Leile de Souza Holmström, som för fyra månader sedan blev mamma till dottern Evelyn, innebär avgörandet att hon kastas ut ur landet.

– Jag hade en bild av Sverige som ett land som kämpar för kvinnors rättigheter och som tänker på barns bästa. Nu drabbar det här vår dotter, och hon är ju svensk medborgare. Jag förstår inte hur Sverige kan behandla sin egen befolkning så här, säger hon i en intervju med AB Morgon.

Kritiken: ”Är absurt”

Aftonbladet har tidigare rapporterat om Leile och maken Morgan Holmströms kamp för att få slå sig till ro i Sverige.

Leile, som kommer från Brasilien, ansökte om uppehållstillstånd 2016. Migrationsverket gav henne dock nobben. Myndigheten ansåg inte att Morgan, som är egen företagare, hade kunnat visa att hans inkomst var tillräcklig för att försörja både honom och hans fru.

Enligt Morgan begick verket flera fel när de granskade hans ekonomi. Paret överklagade beslutet till migrationsdomstolen, som gick på deras linje.

”Numera får det anses visat att försörjningskravet i vart fall för närvarande är uppfyllt”, heter det i avgörandet.

Men inte heller domstolen beviljade Leile uppehållstillsånd. Detta på grund av att hon vid det laget redan rest till Sverige för att föda.

– Hade de förstått från början att allt var okej med ekonomin så hade vi aldrig hamnat här. Det är absurt, säger Morgan.

”Krossar mitt hjärta”

I ett sista desperat försök att få stanna i Sverige vände sig Leile och Morgan till Migrationsöverdomstolen. Att de nekas prövningstillstånd där innebär att migrationsdomstolens beslut står fast.

Familjen ställs nu inför ett mycket svårt val: Antingen reser Leile ensam till Brasilien och ansöker om uppehållstillstånd på nytt, eller så lämnar hela familjen landet tillsammans.

– Vår dotter är bara fyra månader gammal och jag ammar. Jag förstår inte hur jag ska kunna vara ifrån henne. Det krossar mitt hjärta att tänka på att jag inte skulle vara där och ta hand om mitt barn, säger Leile.

– Det är ett hopplöst dilemma. Jag driver fyra företag i Sverige. Skulle jag tvingas lämna landet skulle de gå i konkurs, och då kommer vi inte klara inkomstkraven, säger Morgan.

Aftonbladet har utan framgång sökt kammarrättsråden Cecilia Silfverhjelm och Johan Axelsson, som fattat beslut i ärendet.

Fotnot: Leile och Morgan anordnar en demonstration i Stockholm den 2 mars. Mer information finns här.