”Alla som vållar någon annan skada riskerar skadestånd”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-30

Nu träder Ipred i kraft

Se upp alla fildelare. På onsdag träder lagen i kraft som kan ge ett saftigt skadeståndskrav i brevlådan.

– Vi kommer självklart att använda lagen, säger Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén till TT.

Film- och musikbranschen kommer inte att tveka att använda den nya Ipredlagen, det framgår av branschens företrädare.

– Det är klart att vi kommer att använda lagen. Vi har ju inte verkat för den för att sedan inte tillämpa den, säger Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén.

Lagen ger upphovsrättsinnehavare rätt att i domstol begära ut identiteten bakom en illegal fildelning. Enligt lagtexten ska det röra sig om intrång av viss omfattning. Enbart nedladdning av fåtal verk ska inte räcka.

Men här är nyckelordet nedladdning. Så fort det handlar om uppladdning kan uppgifterna lämnas ut, även vid enstaka verk. Den vanligaste tekniken i dag – bittorrent– innebär att man laddar upp samtidigt som man laddar ned, om man inte aktivt stänger av den funktionen.

Stor skada

– Det kan räcka med att man laddar upp ett verk för att man ska ställa till stor skada, säger Lars Gustafsson, vd för skivproducenternas organisation Ifpi.

Från motståndarna till lagen har det hävdats att det nu blir möjligt att skicka skadeståndskrav till enskilda och att man då har att välja mellan att betala eller att gå till domstol, vilket i båda fallen kan bli kostsamt.

– Alla som vållar någon annan skada riskerar skadestånd, säger Henrik Pontén.

Han framhåller att ett stort ansvar nu ligger på internetoperatörerna.

Olagligheter

– De har en affärsmodell som till stor del bygger på att deras kunder begår olagligheter och därmed har de ett stort ansvar för att informera om vad som nu gäller, säger han.

Det ansvaret tar de, anser operatörernas branschorgan.

– Jag tycker att vi tar det ansvar som kan krävas av oss. Men lagstiftaren har också ett ansvar att informera om varför man antagit lagen, det åvilar inte oss, säger Pär Nygårds, som är näringspolitisk expert på IT & Telekomföretagen.

Internetoperatörerna trycker på musik- och filmbranschens eget ansvar.

– Det grundläggande och allra bästa sättet att stävja det här är att man tar fram bra och prisvärda lagliga tjänster, säger Patrik Hiselius, ansvarig för samhällskontakter på Telia Sonera.

TT

Följ ämnen i artikeln