Kvinna döms för dödlig krock – höll på med mobilen

Uppdaterad 2021-12-10 | Publicerad 2021-12-09

En 24-årig kvinna döms i tingsrätten för en frontalkrock där en 62-årig man dog.

Minuter före olyckan hade kvinnan använt bland annat Snapchat och Spotify på mobilen.

Hon döms för vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

Det var i juli som olyckan inträffade i Knislinge i norra Skåne. Den 24-åriga kvinnan hade kommit över på fel körbana och frontalkrockade med en annan bilist.

Föraren i den mötande bilen, en 62-årig man, dog. Kvinnan döms nu vid Kristianstad tingsrätt för vållande till annans död och grov vårdlöshet i trafik.

Kvinnan har i förhör berättat att hon vid tidpunkten för olyckan hade tagit en paus från jobbet för att åka hem till sin pojkvän för att hämta några saker. När kvinnans mobil undersöktes efter olyckan framkom att flera aktiviteter noterats i anslutning till olyckan.

Kvinnan höll på med Snapchat.

Smsade innan olyckan

Det handlar om sms-konversationer, Snapchat och användning av Spotify. Kvinnan har inte förnekat att hon använt mobilen, men säger i förhör att hon vanligtvis förvarar den i en hållare och utgår från att så var fallet även denna gång.

Strax före olyckan gjorde kvinnan en omkörning där hon kört fortare än vad hastighetsbegränsningen på 70 kilometer i timmen tillåter. Mannen som blev omkörd vittnade i rättsalen.

– Jag hörde och såg den våldsamma krocken och förstod att det gått illa, berättade mannen enligt Expressen.

När räddningstjänsten anlände till olycksplatsen konstaterades att mannen hade omkommit. Ett långt och komplicerat räddningsarbete påbörjades då båda förarna satt fastklämda.

Får villkorligt straff

Kvinnan skadades allvarligt och fick vårdas i sjukhus med respirator. Trots flera operationer är hon fortfarande inte återställd.

Då kvinnan är ostraffad sedan tidigare fastställdes påföljden till villkorlig dom. Tingsrätten tog även hänsyn till att kvinnan behövt sjukskriva sig på obestämt framtid.

Hon ska även betala skadestånd till den avlidne mannens familjemedlemmar.