Oppositionen kör över S om skolan: Agerar inte seriöst

”Använder barn som integrationsverktyg”

Publicerad 2022-04-06

Fem partier – M, KD, SD, L och C – ser ut att stoppa regeringens förslag att ändra reglerna för skolvalet och skolpengen.

– Regeringen agerar inte seriöst och upptar folks tid med att lägga förslag de inte har stöd för, säger Lars Hjälmered, Moderaternas skolpolitiska talesperson.

Enligt honom är de fem partierna överens om en ny färdriktning för skolan.

Under våren har Socialdemokraterna lagt fram två stora förslag för skolan – en viktig valfråga för partiet.

Ett av dem handlar om att kommunala skolor ska kunna ges en högre skolpeng än friskolor. Det motiveras av att skolorna har ett större ansvar att erbjuda utbildning för kommunens elever, och behöver ersättas för det.

Det andra innebär att urvalskriterierna för skolvalet ska ändras. Skolorna ska ta ett ansvar för en ”allsidig social sammansättning” – alltså minskad segregation – och kösystemet föreslås tas bort.

Barn ska inte kunna ställas i kö redan på BB, enligt skolminister Lina Axelsson Kihlbom (S), som menar att systemet är orättvist för barn som är födda sent på året, utomlands eller vars familj flyttar till ett nytt område.

– Det är hög tid att stoppa paxningen, sa hon på en pressträff i februari.

”Barn blir integrationsverktyg”

Men nu lägger Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet krokben för förslagen. Partierna har enats om att lägga varsina motioner som avslår regeringens två propositioner – vilket innebär att de stoppas.

– Vi är fem partier som landar i lika uppfattningar om att avslå förslagen.

Lars Hjämerud

När det gäller skolpengen menar Hjälmered att regeringen inte kan säga vilka konsekvenser förslaget får, i fall skolor får lägga ner och hur kommuner påverkas.

Den hårdaste kritiken riktar han mot förslaget att ändra urvalskriterierna för skolvalet, som innebär att skolorna ska ta ansvar för att man har en blandning av elever och minskar segregationen.

– Man lägger det på rektorn att mixa skolan, och det är oklart vilka krav man ställer. Det är farligt, man använder barnen som ett integrationsverktyg, säger Lars Hjälmered.

Är det rimligt med kösystem där att en del barn ställs i kö redan på BB?

– Den kritiken delar vi med regeringen. Att du ställer dig i kö på BB är inte rimligt, men ett år eller kort tid före ska det vara möjligt att göra det till en förskola eller skola. Vi tycker att det är bra att man som förälder tar ansvar för skolgång och uppmuntrar att man gör ett aktivt val.

”Skillnaderna är mellan stad och land”

Enligt Lars Hjälmered är det här början på en mer gemensam färdriktning för skolpolitiken mellan partierna.

– Skolministern bygger en konflikt mellan kommunala skolor mot friskolor. De stora skillnaderna är mellan stad och land, säger Lars Hjälmered.

Enligt honom är partierna överens om att behålla kösystemet, men begränsa hur tidigt man kan sätta barn i kö. Han säger också att man är överens om att öka skolors likvärdighet och ”utveckla finansieringen”, men har inget förslag om satsningar i dag.

Har ni några egna konkreta förslag nu?

– Nej, men nu har vi ett antal partier som är överens om problemen vad som är färdriktningen för att ta tag i detta. Det känns väldigt bra.