60-tal fall av misstänkt omikron på julbord: ”Var fullvaccinerade”

Publicerad 2021-12-02

Ett sextiotal personer smittades med coronavirus på ett julbord i Oslo förra veckan.

Tidiga tester tyder på att de drabbats av den nya omikronvarianten, enligt smittskyddsläkaren Tine Ravlo.

Skulle det bekräftas är utbrottet det hittills största av omikron i världen.

Coronavarianten omikron upptäcktes i Sydafrika vars myndigheter slog larm i mitten av förra veckan. Den har över 30 mutationer i virusets spikprotein vilket har fått forskare att oroa sig för att den ska undkomma vaccinerna.

Sent på torsdagen förbjöd Storbritannien inresa från Sydafrika och flera angränsande länder av rädsla för varianten.

Dagen efter, på fredagen, fick den sitt namn av Världshälsoorganisationen, WHO, och flera länder skärpte reglerna för inresande från södra Afrika.

Kvinna vaccineras i Johannesburg i Sydafrika.

Men omikron fanns redan i Europa.

Nederländerna bekräftade på måndagen att varianten hittats i två prover som togs 19 och 23 november. På tisdagen uppgav skotska myndigheter att nio omikronsmittade kunnat spåras till ett privat evenemang så tidigt som 20 november.

Ingen av de smittade skottarna hade varit i Sydafrika.

– Vi har sannolikt samhällsspridning, sa försteminister Nicola Sturgeon.

Ett 50-tal personer smittades på ett norskt julbord förra veckan.

Misstänkt omikron på norskt julbord

Nu har ett misstänkt omikronkluster även hittats i Norge. Mellan 50 och 60 personer har testat positivt för covid-19 efter ett julbord med drygt 100 deltagare i Oslo i fredags.

Julbordet hölls för de anställda på solcellsföretaget Scatec. Bolaget har sitt största utlandskontor i Sydafrika och flera av deltagarna på julbordet hade nyligen varit där.

Enligt Tine Ravlo, biträdande smittskyddsläkare i Frogner, visar tidiga tester ”hög sannolikhet” för att julbordsgästerna smittats av omikron. Proverna är nu skickade till laboratorium för så kallad sekvensering som ger ett säkert svar.

– Det har hög prioritet så vi hoppas att få besked så fort som möjligt, säger hon till E24.

Omikronviruset.

Julbordet omgärdades av strikta coronaregler. Alla deltagare var vaccinerade och hade dessutom testat negativt på förhand, uppger Scatecs kommunikationschef Stian Tvede Karlsen för E24.

”Alla var fullvaccinerade”

Smittskyddsläkaren Tine Ravlo bekräftar för norska TV2 att alla smittade hade fått två sprutor vaccin:

– Enligt den information vi har var alla fullvaccinerade.

En av de anställda tros vara patient zero i julbordsutbrottet. Den personen kom tillbaka från Sydafrika förra veckan, enligt Tine Ravlo.

Smittskyddsläkaren Tine Ravlo.

Hon vågar inte uttala sig om hur länge omikron kan ha funnits i Norge.

– Vi har ingen anledning att tro att smittan skulle ha varit här någon längre tid, men vi får följa hur smittspårningen utvecklar sig och Folkhälsoinstitutet får titta på de data som kommer in.

Tine Ravlo vill inte dra några slutsatser av uppgiften att alla smittade var fullvaccinerade.

– Det är för tidigt att säga något om, men vi upplever ju att den (omikron) smittar något snabbare än de tidigare varianterna, säger hon till TV2.

NRK uppger att om de 60 personerna visar sig vara smittade med omikron så är utbrottet av varianten det hittills största i världen.