Oro över ökad smitta på äldreboenden

Malin Johanson/TT

Publicerad 2022-01-17

Antalet smittade på säbo har ökat de senaste veckorna.

Antalet smittade på landets äldreboenden har ökat de senaste veckorna. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) oroas över personalbristen när smittspridningen i samhället breder ut sig.

– Nu är vi där igen, säger Greger Bengtsson, SKR:s samordnare för äldreomsorg.

Under hösten var smittspridningen inom hemtjänsten och hos personer på särskilt boende, säbo, låg. Men i takt med att smittan nu ökar i samhället har antalet smittade även ökat bland de äldre.

Vecka 51 hade man 53 bekräftade fall av covid-19 inom säbo, visar siffror från Socialstyrelsen. Den siffran steg till 242 fall under vecka 52 och ökade ytterligare till 528 nya fall vecka 1.

– Det är en väldigt stor ökning. Vi är ungefär på samma antal fall som vecka tre i början av 2021 när vi precis hade börjat vaccinera, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

Inte lika sjuka

Hon ser med oro på utvecklingen med ett ökat antal fall av smitta både inom hemtjänsten och på säbo. Inom hemtjänsten konstaterades vecka 1 över 500 fall.

– 555 fall är en stor ökning på bara två, tre veckor, säger hon och uppger att antalet bekräftade fall under julveckan var 109.

Hur sjuka de som smittas blir har Socialstyrelsen inte någon heltäckande bild av, men signalerna man får vittnar om mildare sjukdom.

– De som blir smittade på äldreboenden och som har fått dos tre blir inte lika sjuka. Men man ska komma ihåg att det är väldigt individuellt. De personer som bor på äldreboenden har många gånger flera sjukdomar och är väldigt svaga och även en vanlig förkylning kan bli farlig för dem.

Få avlidna

Smittoläget på äldreboenden speglar mycket smittoläget i samhället i stort, menar Michaela Prochazka.

– Så länge det ökar utanför äldreboenden så kan man anta vi får se en viss ökning även på äldreboenden.

Om ökningen håller i sig och hur stor den eventuellt kan tänkas bli går inte att säga. I nuläget ser man däremot ingen större ökning av antalet avlidna.

– Men det finns en viss fördröjningseffekt. Som det är nu så är siffrorna jämförelsevis låga men det finns en viss fördröjning och vi får hoppas att det inte ökar som det har gjort förut.

Även SKR räknar med en ökad smitta på landets äldreboenden den närmaste tiden. Det stora orosmolnet är bemanningssituationen inom äldreomsorgen när personal smittas av covid-19. Även pågående influensa och andra virus ställer till det.

– Det var bekymmersamt framför allt under 2020 och nu är vi där igen och det får stora konsekvenser för möjligheten att kunna erbjuda bra äldreomsorg, säger SKR:s samordnare för äldreomsorg, Greger Bengtsson, och tillägger att det är väldigt svårt att hitta vikarier.

Tvingas prioritera

Över 90 procent av kommunerna har problem med personal, uppger han.

– Den problematik som man har i äldreomsorgen skiljer sig från den i sjukvården. I sjukvården säger man att om det är ont om resurser eller personal så ska man prioritera den som har störst behov. Inom äldreomsorgen och socialtjänsten får man inte prioritera utan har du ett behov ska det tillgodoses.

Prioriteringar är däremot oundvikliga i det läge man nu befinner sig.

– Man har tagit lärdom av den första coronavågen och har planer på hur man ska hantera personalbortfall och vilka insatser man kan ställa in och inte. Det tråkiga är att det inte är förenligt med lagar och regler, säger Greger Bengtsson.