Colin Powell – Volvo, Abba och Anna Lindh

Lars Pedersen/TT

Publicerad 2021-10-18

Colin Powell hade tre starka band till Sverige. Hans hobby var att meka med Volvobilar. Han älskade Abba. Och beundrade Anna Lindh.

– Han var en imponerande person med stor personlig integritet och värme, säger vännen Jan Eliasson.

Den tidigare toppdiplomaten och S-politikern är tagen av dödsbudet. Han har många minnen av Colin Powell

– Detta var tungt. Vi var goda vänner under min tid som ambassadör i Washington, säger han till TT.

Anledningen till deras täta kontakt var att Jan Eliasson blev ambassadör ett halvår innan Sverige tog över ordförandeskapet i EU första halvåret 2001, just som den nya amerikanska regeringen ledd av president George Bush tillträdde.

– Då fick jag företräda EU under hela den våren som var deras första tid vid makten.

Sorg och saknad

Den personliga relationen med Colin Powell var mycket nära, berättar Jan Eliasson:

– Han var med mig och min fru Kerstin med hela sin familj när vi såg Abbas ”Mamma Mia!”.

– Men det fanns också en djupare relation som berörde livets förgänglighet. Han var väldigt nära Anna Lindh och när Anna dog (2003) kom han till mig på ambassaden och bara satt och pratade en halvtimme om henne, om hur mycket han saknade henne.

Republikanen Colin Powell och socialdemokraten Anna Lindh – två utrikesministrar som fick det att klicka rejält som kollegor. Tanken var att han skulle närvara vid hennes begravning i Stockholm.

– Omständigheterna medgav inte det. Men han kom till vår ceremoni i en luthersk kyrka i Washington, säger Jan Eliasson.

Plågad av Irak

Colin Powells dagar förmörkades efter den presentation han fick göra i FN:s säkerhetsråd i februari 2003. Den skulle bevisa att Irak hade förbjudna vapen som gömts undan för FN:s vapeninspektörer. Påståendet blev motivet till krigsutbrottet månaden efter.

– Det visade sig ju sedan att det fanns inga massförstörelsevapen, säger Jan Eliasson.

– Det var en tung börda för honom. Jag vet att det var en stor besvikelse för honom och något han beklagade.

TT: Ångrade han det framträdandet?

– Han var besviken och plågad av att ha lagt fram uppgifter som inte höll. Det sänkte USA:s och hans egen trovärdighet.

Starkt tal om slaveriet

Jan Eliasson vittnar om spänningarna inom den amerikanska administrationen ökade med åren.

– Det var ingen tvekan om att Irakäventyret betraktades som ett misstag och Powell kände ett ökat obehag över det. Det fanns en spricka mellan å ena sidan Powell och å andra sidan vicepresident Dick Cheney. De var inte på samma våglängd och det märktes väldigt tydligt, säger ex-ambassadören som också varit vice generalsekreterare i FN, ordförande i FN:s generalförsamling, svensk FN-ambassadör, utrikesminister och har bred erfarenhet av medling i konflikter i världen.

Colin Powell blev den förste afroamerikanske utrikesministern. Jan Eliasson drar sig till minns ett starkt nationaldagstal som amerikanen höll.

– Han talade om slaveriet med verklig nerv. Min fru och jag blev väldigt tagna av det.

Smet till Volvo

I juni 2001 kom Colin Powell till EU-toppmötet i Göteborg. Med de viktiga mötena undanstökade avvek han för att besöka Volvofabriken, eskorterad av Anna Lindh.

Colin Powell fick provköra nya modeller men även en gammal P1800, den sportklassiska ”Helgonet”-bilen. Amazon och PV kände han redan till från sitt garage hemma i USA.

– Han hade tre favoriter i Sverige. Den första var Volvo. Han hade flera Volvobilar som han mekade med, det var hans hobby. Den andra var Abba. Han älskade deras musik. Och den tredje var Anna Lindh.