Sjukhus i stabsläge inför trettonhelgen: ”Patientsäkerhet hotad”

Publicerad 2023-01-05

Fem av sex akutsjukhus i Stockholm är i stabsläge och flera regioner går upp i förstärkning när trettonhelgen stundar.

Det är en av de mest ansträngda dagarna på året.

– Patientsäkerheten är hotad, säger Kent Sandström på Norrlands universitetssjukhus.

Smittspridningen i kombination med jul- och nyårshelgen har försatt Sveriges vårdpersonal i en tuff situation. Allt fler har smittats av covid-19 och insjuknat i säsongsinfluensa och RS-viruset.

Sjukvårdspersonal runt om i landet larmar nu för att vårdplatserna och bemanningen inte räcker till för att möta upp det stora inflödet patienter.

50 sjuka patienter blev utan vård på Danderyds överfulla akutmottagning i mellandagarna. Samtidigt närmar sig de tuffaste dagarna på året, trettonhelgen, då antalet patienter ökat historiskt sett.

Värmland och Västra Götaland har höjt beredskapen till förstärkningsläge. I Umeå råder en fortsatt hög belastning på akutmottagningen.

Fem av sex akutsjukhus i Stockholm är i stabsläge

”Hotad säkerhet”

I mellandagarna tvingades Norrlands universitetssjukhus i Umeå ställa in planerade operationer och läkarbesök för att frigöra plats på det akuta intaget.

– Situationen är inte patientsäker. Vårdtiden blir längre på akutmottagningen för äldre och svårt sjuka patienter då det är stor brist på vårdplatser på sjukhuset, säger Kent Sandström, biträdande avdelningschef på akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

”Situationen är inte patientsäker”, säger  Kent Sandström

Läget är oförändrat till långhelgen, berättar han.

– Vi har inte tillräckligt med personalresurser vilket innebär att patientsäkerheten är hotad. Vi hinner inte hålla alla under uppsikt eller isolera alla covidsmittade till enkelsalar. Man är orolig över hur länge personalen ska orka jobba.

Sjukfrånvaro utmanande

Söktrycket till sjukhusens akutmottagningar i Region Skåne ökar i takt med smittspridningen av influensa, RS-virus och covid-19. Man förbereder sig nu för att hantera den kommande trettondagshelgen, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Sedan ett par veckor tillbaka är fem av sex akutsjukhus i Stockholm försatt i stabsläge.

Akuten på Karolinska i Huddinge är det enda i Stockholm som inte är försatt i stabsläge.

Bland de värst drabbade är Danderyds sjukhus. Christophe Pedroletti, vd på Danderyds sjukhus, säger att de har öppnat fler vårdplatser.

– Vi har ett 90-tal patienter med covid-19 inom slutenvården nu och 20 med influensa. Många är sjuka i personal, men vi har bemannat upp rejält inför trettonhelgen. Det är en av årets tuffaste helger.

Akuten på Karolinska i Huddinge är det enda i Stockholm som inte är försatt i stabsläge. Men akutmottagningen har haft många patienter av och till som har fått vänta på vårdplats, enligt Caroline Kevin, verksamhetschef för omvårdnad på Akuten i Huddinge.

– Den stora sjukfrånvaron i medarbetargrupperna gör situationen utmanande, säger hon.