Lärarförbundet larmar efter skyddsstopp: Fler skolor kan följa efter

Publicerad 2022-09-16

Nya Raketskolan i Kiruna stänger på grund av lärarbrist.

Nu larmar Lärarförbundet om att det saknas lärare i hela landet.

– Det skulle inte förvåna mig om fler skolor nu följer efter, säger förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand.

Sent på torsdagen kom beskedet att den kommunala skolan Nya Raketskolan i Kiruna tvingas stänga på grund av omedelbart skyddstopp.

Anledningen är att det saknas lärare. 220 elever får därför stanna hemma från och med i dag. Hur länge stoppet varar är i nuläget oklart, men lärarna, facket och skolchefen kommer hålla ett möte även på måndagen.

Nu larmar Lärarförbundet om att fler skolor kan följa efter Nya Raketskolans exempel.

– Det är en utbredd lärarbrist i hela landet. Det finns kommuner som har ännu färre andel behöriga lärare än Kiruna, och det skulle inte förvåna mig om fler skolor nu följer efter, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet.

Nya Raketskolan i Kiruna stänger på grund av lärarbrist.

”Situationen är alarmerande”

Bland annat larmar Carina Lidberg, Lärarförbundets huvudskyddsombud i Kiruna, om att lärarbristen lett till en för stor arbetsbörda för personalen.

– Personal har inte möjlighet att få ut sin lagstadgade rast. De berättar att de slutat dricka för att inte behöva gå på toaletten, säger hon till NSD.

Enligt Viktoria Björklund, skolchef i Kiruna, saknas det inte bara behörig personal – det är svårt att få tag i personal över huvud taget.

Johanna Jaara Åstrand säger att även det är ett problem som breder ut sig över hela landet.

– Många lektioner ställs in på grund av att det saknas lärare. Jag skulle säga att situationen är alarmerande och det är överraskande att vi inte har sett fler skyddsstopp hittills.

Lärarförbundet: Krävs ansvar från politiker

Nu vill Lärarförbundet framför allt se åtgärder från både arbetsgivare och politiker.

– Nationella politiker måste göra betydligt mer. Det går inte att trolla fram lärare som inte finns, men det går att göra mycket mer än vad som hittills gjort, säger Johanna Jaara Åstrand.

Bland annat säger hon att man vill se långsiktiga åtgärder för att hålla nere arbetsbelastningen samtidigt som lönerna hålls uppe.

Hon pekar också på att många som i dag är obehöriga har en påbörjad lärarutbildning i bagaget, och därför kan bli behöriga om arbetsgivaren gör det möjligt att kombinera arbetet med studier.

– Här behöver vi betydligt bättre möjligheter. Skulle man ordna det skulle vi ha betydligt fler behöriga lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.