Damberg välkomnar utredning av militärspår: Inget att dölja

Uppdaterad 2020-11-16 | Publicerad 2020-11-15

Ögonvittnen hävdar bestämt att militärfordon rullade ombord på Estonia samma kväll som fartyget sjönk.

Inrikesminister Mikael Damberg är öppen för att utreda uppgifterna – men endast om Statens haverikommission anser att det behövs.

– De har full tillgång till svenska myndigheter, vi har inget att dölja i detta, säger han.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) träffade i onsdags överlevande och anhöriga från Estoniakatastrofen. Under mötet framfördes återigen krav på att ordentligt utreda det så kallade militärspåret.

– Två vittnen har sett militärfordon köra ombord, det var inte med i den ursprungliga haverirapporten. Under mötet blev det mycket diskussioner om detta, säger Lennart Berglund, ordförande för stiftelsen Estoniaoffer och anhöriga.

En av de som observerade fordonen är Sara Hedrenius. I Estoniadokumentären på D-play säger hon:

– Båten är försenad så jag går ut på däck och ser ut över parkeringen. Då ser jag att det kommer en transport som kör snabbt, eskorterad av tre, fyra motorcyklar. Grönmålade militära fordon åker på båten.

Öppenhet är det som gäller

Regeringens hållning är att svenska myndigheter har utrett uppgifterna och kommit fram till att det inte var några militära transporter på Estonia natten då fartyget förliste. Det förekom dock transporter veckorna innan.

Men Mikael Damberg stänger inte dörren för att utreda uppgifterna på nytt.

– Skulle haverikommissionen vilja ha uppgifter från svenska myndigheter så är det öppenhet som gäller, säger han.

Inrikesminister Mikael Damberg.

Vore det inte bra att ordentligt utreda vittnesmålen om militärtransporter?

– Vi utgår från att haverikommissionen utreder vad som orsakat förlisningen. Kommer det uppgifter där som gör att de också måste utreda ifall det finns en militär koppling så utgår jag ifrån, och förväntar mig, att haverikommissionen utreder det fullt ut.

Analysera ändring av gravfriden

Om det ska genomföras nya dykningar vid Estonia hänger på vad Statens haverikommission kommer fram till. Vill myndigheten dyka så kommer regeringen ge grönt ljus.

– Vi har på justitiedepartementet redan börjat analysera hur en förändring av svensk lagstiftning skulle kunna se ut för att möjliggöra dykningar, säger Mikael Damberg och syftar på lagstiftningen om gravfrid som i dag innebär att det är olagligt att dyka vid Estonia.

Statens haverikommission vill inte kommentera huruvida vittnesmålen om militärtransporter utreds eller ej.

– Vi är tre haverikommissioner som ska komma överens om vilka utredningsåtgärder som vidtas. Det pågår överläggningar mellan de tre haverikommissionerna om vad vi ska göra och hur långt vi ska gå, säger Jonas Bäckstrand, chef för Estoniautredningen vid Statens haverikommission.