Alexander är en av de 13 som sparkats: Vi såg på hockey

Publicerad 2021-01-05

Alexander, 22, och Oskar, 19, styrde upp en hockeykväll med 11 andra säsongsarbetare i Vemdalen. Dagen efter fick alla 13 sparken av Skistar på grunden att de ansågs vara en arbetsmiljörisk.

– Jag blev naturligtvis chockad, det är bisarrt att reglera sina anställdas fritid, säger Alexander.

Efter Aftonbladets avslöjande om Skistar har flera av de 13 säsongsarbetarna har hört av sig och vill berätta sin version om vad som hände lördagskvällen som ledde till att alla fick sparken.

– Jag vill börja med att vara tydlig med att det här absolut inte var en fest, säger Alexander Ek, en av de 13 som fick sparken.

Alexander Ek, 22, och hans rumskompis Oskar, 19, arbetar i samma liftlag som de 11 andra som var med under lördagen. Han berättar att de umgås dagligen eftersom de arbetar tillsammans under samma tider.

– Den här kvällen var det juniorhockey-VM som vi bestämde oss för att kolla på tillsammans i min och Oskars stuga.

Sverige förlorade matchen mot Finland dne 2 januari och åkte ut ur junior-VM.

Han säger att berusningsnivån var låg. Några drack ett par öl, andra ingenting eftersom de skulle köra bil tillbaka till sina stugor sedan.

Enligt uppgifter till Aftonbladet satt sju av dem runt köksbordet, sju i tv-rummet och tre i ett av sovrummen när Skistars destinationschef och två män ur ett vaktbolag kom in i stugan. De andra utöver de 13 var släktingar till en av säsongsarbetarna.

– Klockan var 22 när de plötsligt klampade in. Vi fick oss en utskällning av vår chef och han framförde att han var besviken att vi träffades på fritiden.

Skistar patrullerade området – reagerade på mängden bilar

Chefen sa att alla som inte skulle vara i stugan behövde avlägsna sig omedelbart och att ingen av oss skulle få jobba nästkommande dag, berättar Alexander.

– Vi ville inte trissa upp situationen utan var tysta och alla åkte hem. Jag frågade hur det kom sig att de kom hit och fick veta att de hade patrullerat området och sett att det var många bilar utanför stugan.

Dagen därpå hade de 13 ett möte med sina chefer och Skistars vd Stefan Sjöholm. De skulle sägas upp med omedelbar verkan och hade 24 timmar på sig att flytta ut och lämna byn.

– Jag blev naturligtvis chockad och besviken men också fundersam. Samtidigt kunde jag delvis förstå frustrationen cheferna kände. Men detta blev så överdrivet.

”Med tanke på det rådande läget med coronapandemin ser vi denna typ av överträdelse mot de interna reglerna som en arbetsmiljörisk. Då den medarbetare som inte följer reglerna kan utgöra en fara för sig själ, sina kollegor, gästerna man möter och andra människor på orten eller i samhället. Vid sådan överträdelse kommer ett enskilt samtal med berörd medarbetare innefattande riskbedömning att ske, samt därefter vidtas lämpliga åtgärder, i det här fallet att man skiljs från sin anställning.” skrev Vd för Skistar i ett internt mejl.

Vägrar lämna stugan: Rätt till uppsägningstid

Men något enskilt samtal fick ingen av de 13, enligt Alexander. Han tror att incidenten i Åre där 40 medarbetare samlats i en stuga gjorde att Skistar agerade som de gjorde.

– Skillnaden är att de inte fick sparken, utan en varning. Varför fick inte vi det?

Alexander och Oskar är de enda av de 13 som inte lämnat sina stugor, trots tillsägelsen om att lämna inom 24 timmar.

– Vi har ett hyresavtal och där har vi rätt till 14 dagars uppsägningstid. Så vi är kvar och det vet Skistar om, även om de inte gillar det.

De båda har också gjort en polisanmälan för att Skistar utan tillstånd gått in i stugan.

Vemdalen.

Följ ämnen i artikeln