Regioner aktiverar krislägesavtal

Publicerad 2020-12-23

Tre regioner ville ha ett krislägesavtal – Stockholm, Gävleborg och Västra Götaland.

Nu har de fått igenom det.

Under julen förlängs vårpersonalens arbetsdagar och lönerna höjs.

– Med anledning av det ansträngda läget inom intensivvården vid länets sjukhus, har regionstyrelsen begärt att krislägesavtalet ska aktiveras för intensivvårdsverksamheterna i Region Stockholm, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Både smittspridningen och sjukvårdsbehovet är fortsatt högt, samtidigt som sjukfrånvaron hos akutsjukhusens medarbetare i Region Stockholm är högre än normalt, enligt regionen.

Nu har Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona beslutat om att aktivera krislägesavtalet i Region Stockholm, Västra Götalandsregionen och Region Gävleborg. Anledningen är avgörande påverkan på personalförsörjningen, skriver SKR i ett pressmeddelande.

– De tre regionerna har alla gjort allt som rimligen kan krävas för att säkra bemanningen och uttömt alla möjligheter inom ramen för det vanliga kollektivavtalet. Vi väljer därför att, i enlighet med regionernas begäran, att aktivera krislägesavtalet i dessa tre regioner, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR och i Sobonas föreningsstyrelse.

Iva-avdelning på Östra sjukhuset, Region Västra Götaland.

Totalt 3 av 21 regioner

I pressmeddelandet skriver SKR att de tre regioner som får aktivera avtalet har omfattande smittspridning och ett ökat antal patienter i behov av sjukhusvård. I Västra Götaland är sjukvården dessutom så pass belastad att det bedöms utgöra en allvarlig samhällsstörning. I Stockholmsregionen är sjukfrånvaron hos akutsjukhusens medarbetare högre än normalt, enligt SKR.

Sista utvägen

Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges kommuner och regioner (SKR) beskriver läget i både regionerna och kommunerna som mycket ansträngt. Belastningen är väldigt hög, många är sjuka och personalen jobbar så mycket det bara går, säger hon till TT.

– Både kommuner och regioner har krisplaner med en stege av åtgärder. Som sista utväg finns krislägesavtalet. Det är arbetsgivarna som ska begära att avtalet aktiveras och SKR som fattar beslutet, säger Jeanette Hedberg.

Det kan bli aktuellt att aktivera fler sådana avtal för både sjukvård och äldreomsorg om läget förvärras.

– Vi har beredskap för att fatta beslut om det dygnet runt, säger Jeanette Hedberg.

Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna, Region Stockholm.

Värre än i våras

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal som organiserar bland andra undersköterskor och vårdbiträden, tycker att de vårdanställda ska ha rejält betalt för att de sliter så tungt nu. Men han är orolig för krislägesavtalet. Det blir enormt tufft för en redan sliten vårdpersonal, säger han till TT.

– Då åsidosätts delar av lagen. Jag har pratat med medlemmar som jobbade under det i våras, det var enormt tufft.

Många har inte kunnat ta semester under sommaren, och hade hoppats på julledigheten. Nu blir det inget av den heller för många. Han beskriver läget nu som värre än i våras.

– Jag är väldigt orolig för sjukskrivningar framöver, säger Tobias Baudin.

PODD Att jobba på IVA i pandemin

Aftonbladet Daily intervjuar undersköterskan Maria Bölander.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen