App för nyblivna mammor ska förebygga förlossningsdepression

Uppdaterad 2020-09-30 | Publicerad 2020-09-27

Professorn Alkistis Skalkidou hoppas att forskningsappen inom några år bidrar till ett storskaligt förebyggande arbete.

Tillsammans med sin forskargrupp har Alkistis Skalkidou, professor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, utvecklat forskningsappen Mom2B för blivande och nyblivna mammor. Med hjälp av appen kan mammor få tips och råd – och bidra till forskning om förlossningsdepression och hur det kan förebyggas.

– Samhället vinner extremt mycket på att fånga upp det här i tid. Det orsakar oerhört mycket lidande.

Alkistis Skalkidou har forskat på förlossningsdepression i 15 år. Nu har hon tillsammans med sin forskargrupp vid Uppsala universitet utvecklat Sveriges största forskningsapp för gravida och nyförlösta kvinnor. Tack vare appen ska vården lättare kunna identifiera vilka kvinnor som kan drabbas av förlossningsdepression och därmed ha möjlighet att arbeta förebyggande.

"Mycket skam och skuld"

I appen får användaren tillgång till en stor kunskapsbank kring sin graviditet och förlossning – och kan via korta enkäter bidra till forskning om förlossningsdepression. Tanken är att appen, via AI-modeller, ska kunna identifiera riskmönster och förvarna individer som befinner sig i riskzonen för en förlossningsdepression, något som drabbar ungefär 12 procent av nyblivna mammor.

– Förlossningsdepression är en av de vanligaste komplikationerna efter förlossning. Ändå är det svårt att fånga upp individer i riskzonen i tid. Det finns fortfarande mycket skam och skuld kring detta och ämnet är fortfarande förhållandevis obeforskat, säger Alkistis Skalkidou.

Hittills har 1500 kvinnor gått med i Mom2B. Förhoppningen är att det ska bli över 20 000 användare – då AI-modellerna behöver extremt mycket data för att kunna detektera mönster. Kvinnorna som senare utvecklar förlossningsdepression identifieras baserat på vad som är annorlunda jämfört med andra användare som förblir friska. Det handlar exempelvis om att kunna detektera förändringar i rösten och hur mycket kvinnorna rör på sig i vardagen.

Kostsamt – privat och för samhället

Alkistis Skalkidou menar att det faktum att förlossningsdepressioner fångas upp först när det är för sent blir kostsamt för hela samhället.

– Depression orsakar alltid stort lidande. Lidandet har stora konsekvenser för den nyblivna mamman, för hennes barn och hela familj. Det kan påverka anknytningen. Och det har en jättestor påverkan på samhällen. Varje mamma-barn par som går igenom en förlossningsdepression kostar ungefär 30 000 euro.

Hon fortsätter:

– Det här rör kvinnor, unga kvinnor i en väldigt viktig period i livet och kan få långsiktiga konsekvenser. Kvinnorna själva har länge varit väldigt rädda för att prata om det. Många är besvikna på sig själv, självförtroendet går ner för en ganska lång tid framöver. Det är viktigt att lyfta skammen och skulden som följer det här tillståndet.

"Dags att prata om det här"

Professorn hoppas att forskningsappen inom några år bidrar till ett storskaligt förebyggande arbete. Hon vill även passa på att lyfta organisationen Mamma till Mamma, som hjälper nyblivna mammor som drabbats av förlossningsdepression eller en föräldrakris.

– Många kvinnor kommer ut först nu och berättar hur otroligt ensamt det har varit att leva med förlossningsdepression. Det är verkligen dags att börja prata om det här.