Så blir vädret i påsk: ”Sol i stora delar av landet”

Uppdaterad 2021-04-01 | Publicerad 2021-03-31

Soligt, blåsigt – och blötsnö.

Så väntas det svenska påskvädret bli i år.

– Soligt i stora delar av landet med undantag för fjällen, sammanfattar meteorolog Mikael Sjöstrand.

Påsken är tidig i år och infaller redan nu, första helgen i april.

Den senaste månaden har våren kommit och gått, rent vädermässigt. Ena stunden har solen tittat fram för att sedan övergå till gråmulet eller regn den andra.

Påsken bjuder på en blandad kompott. Torrluft från norska havet drar in över Sverige och ger både sol och blåst. De som får bäst chans att få en dos av våren är de södra delarna av landet – men även de mellersta.

Några temperaturer som varit de senaste dagarna med upp mot 15 grader i Skåne är ingenting vi får se i påsk. Istället kan det bli upp mot tio grader som mest.

– I stora drag så kommer det vara soligt i stora delar av landet med undantag för fjällen. De får en ganska ostadig påsk temperaturmässigt, så det är lite kallare luft som tar över här under påsken än vad vi sett tidigare i veckan, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Vintergäck i full blom på gamla kyrkogården i centrala Malmö.

Skärtorsdagen

Påsken inleds med soligt väder på skärtorsdagen i stort sett hela landet. Landets södra delar får mellan sju och tolv grader och varmast blir det i Västra Götalandsregionen. I de mellersta delarna av landet kan det bli molnigt med en temperatur på upp till åtta grader.

I Skåne, Halland och Blekinge blir det mer molnigt medan det i norr blir grått.

– I norr är det en front som drar in ett område med snö, som framför allt fastnar i fjällen. Öster om fjällen är det molnigt, men även en del regn och blötsnö som når in över Västerbotten och Norrbotten, säger Mikael Sjöstrand.

Långfredagen

På långfredagen blir det snöbyar i fjällen för de mellersta delarna av landet med fem till sju plusgrader. I de norra delarna blir det varierad molnighet vid kusten med snöfall och mer moln.

I söder bjuds det på sol.

– Det bjuder på liknande förhållanden med sol på många håll i söder framför allt i västra delarna av Svealand och Västra Götaland. Från Värmland och ner längs med kusten till Skåne är det troligtvis klart väder under långfredagen. Sen är det kanske lite växlande molnighet i Östra Götaland och Östra Svealand.

Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Påskafton

Ett högtryck som drar in över Atlanten bjuder på mer sol på västkusten under påskafton. Likaså blir det i östra delarna av Svealand från Värmland och neråt i landet. Östersjölandskapen, som inkluderar Skåne, Småland, Öland, Gotland, Östergötland och Södermanland får lite mer växlande molnighet.

– I de mellersta delarna fortsätter det att vara klart till halvklart. Från Jämtlandsfjällen och uppåt är det snöbyar som drar in. Det kan bli någon grad varmare så det kan vara blötsnö som faller under påskafton, säger Mikael Sjöstrand.

I landets norra delar blir det en del sol på förmiddagen men under dagen drar mer molnighet in.

Påskdagen

På söndagen börjar det bli ett mer ostadigt väder. Sydvästliga vindar drar in vilket gör att prognosen blir lite mer osäker kring de södra delarna. I landets mellersta delar finns det återigen solchanser över Gävleborg. I fjällen kan det bli regnskurar men mildare luft.

Temperaturen kan bli upp mot elva grader i Gävleborg.

– I norr blir det växlande molnighet när mild luft hittar upp där, säger Mikael Sjöstrand.

Annandag påsk

Måndagen är fortfarande oklar men om lågtrycken tar över mer kan det innebära regn över södra Sverige. I de norra delarna kan snö dra in över området.

– I nuläget kan det gå mot regn eller snö eller att värmen stannar och det blir en solig dag på måndagen, säger Mikael Sjöstrand.

Fortsättningen på nästa vecka bjuder på ostabilt väder.

– Det är mer ostadigt väder nästa vecka. Då är det också kyligare luft som håller till över Sverige så vi kommer nog inte upp över tiogradersstrecket utan snarare en bit där under i söder, säger Mikael Sjöstrand.

Följ ämnen i artikeln