Hagfors i sorg: ”Ligger som en skugga över staden”

Försvunnen femåring hittades död

Uppdaterad 2021-06-16 | Publicerad 2021-06-15

HAGFORS. När den femårige pojken försvann på tisdagsmorgonen gick folk man ur huse här i Hagfors för att leta efter honom.

Nyheten att han hittats död kom som en chock. Sorgen är påtaglig i det lilla samhället.

– Det ligger som en skugga över hela stan, säger Kerstin Karlsson, 74.

Strax före klockan sju på tisdagsmorgonen fick polisen larm om att en fem år gammal pojke saknades från ett HVB-hem på orten. Den tunt klädda pojken hade försvunnit spårlöst från hemmet där han var placerad.

I ett tidigt skede bad polisen Hagfors-borna om hjälp med sökandet.

Nyheten om den försvunne pojken spreds på orten som gick man ur huse för att leta.

– Folk struntade i jobbet och gick rakt ut i skogen för att leta. Det var fullt med folk ute, berättar en kvinna som vill vara anonym.

I Hagfors församling lämnade flera personer sitt arbete för att delta i sökinsatsen.

– Folk kände att de inte kunde vara kvar på jobbet utan ville hjälpa till och leta efter pojken, säger församlingens präst Thomas Pfitzinger- Drewes.

Stor sökinsats

Timmarna gick. Sökinsatsen växte. Polisen kallade in alla tillgängliga resurser. Flera hundpatruller rörde sig på land, i vattnet sökte polisbåtar, i luften drönare.

Efter drygt tre timmar var allt plötsligt över. Pojken hade hittats.

– När man fick höra att pojken hittats så blev man först glad, sen insåg man vilken oerhörd tragedi som inträffat, säger Thomas Pfitzinger- Drewes.

I vattenbrynet vid den centralt belägna Uvå hade pojken hittats livlös. Räddningstjänsten påbörjade hjärt- och lungräddning innan han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Men femåringens liv gick inte att rädda.

– Jag är i chock. Det är så fruktansvärt. Man undrar hur det här har gått till. Hagfors är inget stort ställe, man undrar såklart om det är någon man känner till, säger Kerstin Karlsson, boende i Hagfors.

Kerstin Karlsson, 74, bor i Hagfors. Hon undrar över vad som hänt, hur det gått till, hur en sådan tragedi kunnat ske.

Kommunen: Placerar inte barn där

Maria Persson är socialchef i Hagfors kommun. Hon berättar att de från kommunens sida varit redo att starta en extra stödinsats, men att så inte har skett.

Hon understryker att HVB-hemmet som pojken rymde från drivs av ett privat bolag.

– Vi arbetar med vår uppföljning, men är inte involverade i den utredning som HVB-hemmet nu bedriver.

Från kommunens sida har man, enligt Maria Persson, valt att inte längre placera barn eller ungdomar på just det här HVB-hemmet. Hon vill inte gå in på detaljer om varför.

Maria Persson är socialchef i Hagfors kommun.

HVB-hemmet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, upprepade gånger och fått flera anmärkningar på sin verksamhet. Senast i mars i år. Om det spelat in i kommunens beslut att inte placera på hemmet vill Maria Persson inte kommentera.

– Den tragiska händelse som inträffade i dag, den utredningen får vi följa. Jag kan bara konstatera att i dag har vi inga placeringar på den enheten, säger hon.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död men vill i nuläget inte kommentera den utredningen.

Följ ämnen i artikeln