Kamala Harris hyllning till sin döda mamma: ”Hon trodde innerligt på USA”

Uppdaterad 2020-11-09 | Publicerad 2020-11-08

Hon blir första kvinna, afroamerikan och sydasienamerikan som vicepresident.

Då hyllar Kamala Harris, 56, sin indiska mamma Shyamala, som dog i cancer 2009.

– Hon trodde så innerligt på ett USA där stunder som denna är möjliga, säger Harris.

På lördagen blev Kamala Harris, 56, USA:s första kvinnliga vicepresident. Den Kalifornienfödde politikern, juristen och författaren blir även landets första afroamerikan och sydasienamerikan person på posten.

Hon var ute på en promenad med sin man, advokaten Doug Emhoff, 56, när Joe Bidens seger blev klar.

– Vi gjorde det, vi gjorde det, Joe, sa en överlycklig Harris i ett videoklipp som hon lade upp på Twitter kort efter att Demokraterna vunnit i avgörande delstaten Pennsylvania.

Hon stod ute på landet med fritidskläder och solglasögon och telefonen i handen – förmodligen med sin kampanjpartner Biden på andra sidan luren.

– Du kommer att bli USA:s nästa president, sa Harris med sitt karaktäristiska skratt.

Några timmar senare stod hon på scen i en vit kostym och hyllade kvinnor, framförallt svarta kvinnor, som banat väg för hennes historiska seger.

– I kväll tänker jag på deras kamp, deras beslutsamhet och på styrkan i deras vision att se vad som kan avlastas av det som varit, sa Harris, som klivit ut till tonerna av Mary J Blige.

– Kvinnor som kämpade och offrade så mycket för jämställdhet, frihet och rättvisa för alla, inklusive svarta kvinnor som så ofta blir förbisedda men som så ofta visar sig vara ryggraden i vår demokrati.

Hyllade sin mamma

I över 200 år har USA:s politiska toppskikt i huvudsak bestått av vita män. Harris sa att det var ett bevis på Bidens karaktär att ”han hade djärvheten att bryta en av de mest omfattande barriärer som finns i vårt land och välja en kvinna som sin vicepresident.”

– Varje liten flicka som tittar i kväll ser att detta är ett möjligheternas land, sa hon.

– Jag må vara den första kvinnan i Vita huset, men jag kommer inte att bli den sista.

Framförallt hyllade Harris sin mamma, Shyamala Gopalan Harris, som flyttat till USA från Indien som 19-åring.

– Hon kanske inte helt kunnat föreställa sig denna stund, sa Harris.

– Men hon trodde så innerligt på ett USA där stunder som denna är möjliga. Så jag tänker på henne och på generationer av kvinnor – svarta, asiatiska, vita, latinamerikanska och kvinnor från ursprungsbefolkningen – som genom vårt lands historia har banat väg för denna stund i kväll.

Shyamala Gopalan, som dog i cancer 2009, var en forskare i biomedicin från Chennai i Indien som fått en del av sina föräldrars pensionsbesparingar för att kunna ta en mastersexamen på University of California. Sedan hade hon blivit kvar i USA där hon gifte sig med Donald J Harris, en ekonomiprofessor vid Stanford University som invandrat som student från Jamaica. Äktenskapet varade i åtta år och de fick två döttrar, Kamala och Maya. Advokaten Maya Harris, 53, jobbade som policyrådgivare i Hillary Clintons kampanj 2016 och var i år kampanjledare åt sin storasyster.

Shyamala Gopalan, Kamala Harris mamma, tillsammans med dottern. Shyamala dog i cancer 2009.

Ville skydda mot Trump

Föräldrarna hade skilt sig när Kamala var sju år. När hon var 12 flyttade hon och Maya med mamman till Montreal i Kanada, där hon gick i en franskspråkig skola. 1981 återvände Kamala till USA, där hon åtta år senare tog juristexamen på University of California. Och Kamala fortsatte att klättra – från åklagare för grövre brott i Alameda County, till åklagare och distriktsåklagare i San Fransisco. 2011 valdes hon som första afroamerikanska kvinna till Kaliforniens justitieminister och chefsåklagare – en roll hon behöll tills hon i valet 2016 röstades in i USA:s senat. Hon lovade att skydda invandrare mot den då nyvalde presidenten Donald Trumps politik.

– Det finns många människor som efter detta valresultat känner sig minst sagt missnöjda, sa hon enligt Los Angeles Times.

– Det vi vill säga är att ni är inte ensamma, ni betyder något och vi ska stötta er.

I Washington blev Harris känd för att använda sin erfarenhet som åklagare för att leverera underhållande grillningar av toppnamnen i Donald Trumps stab. Mest känd blev kanske utfrågningen av Trumps förste justitieminister Jeff Sessions, som senare erkände att hennes stil gjorde honom nervös.

Kamala Harris med maken Doug Emhoff, advokat.

Kandiderade mot Biden

I januari i fjol meddelade Harris att hon skulle kandidera till presidentvalet – och hyllades av 20 000 personer på ett kampanjevenemang i hemstaden Oakland. Men hon ansågs ha svårt att stå ut som Demokraternas kandidat och lade efter mindre än ett år ner sin kampanj.

– Hennes presidentkampanj hade helt klart svårt att hitta sin egen röst och därtill blev det en utmaning att hitta en position bland 20 demokratiska kollegor (som också kampanjade), sa Mark Leno, en före detta senator från Kalifornien som känt Harris i 25 år, till Financial Times.

I stället valde Biden henne till sin vicepresidentkandidat – och där gjorde hon succé. Inte minst för sin förmåga att samla in ekonomiskt stöd. Under de första 48 timmarna efter att Biden meddelat att valt Harris fick han in 48 miljoner dollar – cirka 415 miljoner kronor – i donationer till sin kampanj.

Under kampanjandet har Harris berättat mer om sig själv, om sin bakgrund som invandrardotter, om sin kärlek till matlagning och Converse-skor – och rollen som styvmor till Doug Emhoffs barn i 20-årsåldern från ett tidigare äktenskap. Harris har sedan giftermålet med Emhoff blivit ”Mammala” till sonen Cole och dottern Ella eftersom de tre kommit överens om att de inte gillade termen ’styvmor’.

Harris under segertalet i Wilmington.

Nervöst möte med styvbarnen

Som skilsmässobarn hade Harris inte velat klampa in i barnens liv innan hon säkert visste att det Doug och hon hade var på lång sikt. Men snart kom det första nervösa mötet.

”På väg att träffa Doug plockade jag upp en kakburk som jag knöt ett band i en rosett runt. Jag var uppspelt och nervös. Jag repeterade vad jag skulle säga. Skulle barnen tycka att det var jättegulligt eller jättekonstigt med kakorna? Var rosetten för mycket? (Rosetten var nog lite för mycket men Cole och Ella har varit snälla och inte sagt något genom åren)” skrev Harris i en krönika i Elle i fjol.

”Cole och Ella kunde inte ha varit mer välkomnande. De är briljanta, talangfulla, roliga barn som växt upp till att bli enastående vuxna. Doug hade redan fått mig på kroken men jag tror att det var Cole och Ella som drog in mig.”

I krönikan berättade Harris om hur hon blivit god vän med barnens mamma Kerstin och om hur hon saknade dem när hon flyttade till Washington. När FBI-chefen James Comey vittnade framför senatens underrättelsekommitté om hur han sparkades och om Rysslandsutredningen så var det samma dag med Ellas high school-avslutning.

”Det var en schemakrock som jag var smärtsamt medveten om, men det var inte senatens underrättelsekommitté eller resten av landet”, skrev Harris, som skyndade sig hem för att hinna med familjemiddagen på kvällen.

Blev politisk i Washington

Det är inte första gången Harris bor i Washington. När hon som 17-åring flyttade tillbaka till USA från Kanada för att börja studera började hon på Howard University i huvudstaden, där hon 1986 tog en Bachelor-examen i statsvetenskap och nationalekonomi. Tiden på Howard, som historiskt sett är ett svart universitet, formade hennes politiska inställning.

– Du behövde inte begränsas till någon annans idé om vad det innebär att vara svart, sa hon till CNN i september.

– Du kunde läsa bild och form och vara klassens president. Du kan väljas till homecoming-drottning och leda vetenskapsklubben. Du kan vara med i en studentnation och vara medlem i studentregeringen och vilja utbilda dig till jurist, och det uppmuntrade dig att bli det bästa du kunde bli.

Om folk som försökt placera in henne i ett fack eller tvivlat på hennes politiska förmåga sa Harris:

– Jag lyssnade inte. Och folket lyssnade inte heller. Och vi vann.

Källor: CNN, Elle, Financial Times, Los Angeles Times, Oprah Magazine.