Lena Hallengren: ”Det är inte rimligt”

Uppdaterad 2020-10-25 | Publicerad 2020-10-24

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) befaras Sverige vara samma väg till mötes som andra länder i Europa – där smittspridningen ökar kraftigt.

En del av problemet är de unga som upplever sig själva som ”odödliga”.

– Om smittspridningen ska minska så måste de som rör sig mycket i samhället tänka till, säger hon till SVT.

De senaste veckorna har man kunnat se en ökad smittspridning av coronaviruset. Dels i Europa, men också på flera hål i Sverige. Antalet patienter som är i behov av vård blir allt fler, och under fredagen larmades det om att det var fullt på intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset.

I SVT:s ”Helgstudion” säger socialministern Lena Hallengren att man nu befarar att Sverige är på väg i en riktning där smittan åter är på uppgång.

– Vi befarar att vi går i en rikting, precis som andra länder i Europa, med en ökad smittspridning som också påvekar intensivvården och vården i övrigt, säger Hallengren till SVT.

Socialminister Lena Hallengren på pressträffen i Rosenbad för att berätta om uppdaterade råd för personer över 70 år.

”Vi måste verkligen ta nya tag”

Tidigare i veckan meddelade regeringen att personer över 70 år och i andra riskgrupper ska följa de samma riktlinjer och restriktioner som alla andra.

Hallengren säger att det inte är rimligt att personer i riskgrupp eller över 70 år ska behandlas som ett stort kollektiv. Utan att det handlar om att alla ska kunna ta individuell hänsyn. Hon ser också det att det nya beslutet sänder ett viktigt budskap till de yngre.

– Viktigt att vi som är i åldrarna 20 plus eller 40 plus inser att vi måste verkligen ta nya tag och se till att vi orkar följa de rekommendationer som kommer att gälla för lång tid framöver, säger Hallengren till SVT under lördagen.

Hon säger också att personer som rör sig mycket i samhället måste tänka till och fundera över hur man ska kunna bidra för att smittspridningen inte ökar.

– Det är inte okej att vi ska besluta om tuffare restriktioner i vissa områden att människor i riskgrupper ska uppleva att man är väldigt begränsat, samtidigt som grupper som upplever att man är odödlig och att restriktionerna inte omfattar lika mycket. Men det gör dem, säger socialministern i SVT:s ”Helgstudion”.

Följ ämnen i artikeln