Falukorv och hushållsost hotas av EU

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Falukorv och hushållsost hotas efter att EU-kommissionen meddelat att de kommer ta bort märkningen för Garanterad traditionell specialitet.

– Det är hål-i-huvudet. Falukorv är en delikatess med en lång och stolt historia, säger EU-parlamentariker Fredrick Federley (C).

Falukorvens och hushållsostens speciella namnskydd hotas när EU vill ta bort den speciella märkningen för Garanterad traditionell specialitet.
Foto: TT/MONTAGE
Falukorvens och hushållsostens speciella namnskydd hotas när EU vill ta bort den speciella märkningen för Garanterad traditionell specialitet.

Namnskyddet för falukorv och hushållsost hotas nu att försvinna när EU-kommissionen har börjat städa bland ursprungsbeteckningar. Det innebär att andra produkter kan använda namnet sig av samma namn utan att innehålla samma recept.

Det är Garanterad traditionell specialitet, som bara anger vilket recept som gäller, som EU-kommissionen vill slopa.

Hotet mot falukorven har fått EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) att rasa.

– Ska det vara en riktigt falukorv ska den vara gjord på ett visst sätt, annars är det inte en falukorv.

– Det är hål-i-huvudet. Falukorv är en delikatess med en lång och stolt historia, inte minst här i Dalarna. Om EU-skyddet försvinner finns en risk att man nedgraderar falukorven. Tvärtom borde vi öka statusen för svensk mat som håller hög standard i kvalitet och miljökrav, säger han.

”Skapar onödig oro”

Med en pågående pandemi tycker Federley att EU-kommissionen lägger fokuset helt fel.

– Detta retar ju bara upp människor. Jag har hört folkets irritation över det här. Vi har få produkter i Sverige som för oss är unika, att ändra dessa skapar en onödig oro.

Han har nu skickat in en skriftlig fråga till EU-kommissionen för att få svar på vad exakt som gäller och hur de ska kunna garantera falukorvens fortsatta namnskydd.

– Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och stoppar beslutet. Inte minst för att det dessutom kan leda till att konsumenterna luras om en falukorv plötsligt inte innehåller mer än kanske 10 procent kött.

– Gör vilken korv du vill men kalla det inte falukorv den inte är gjord efter ett falukorvrecept, säger Federley.

Foto: Björn Lindahl
Fredrik Federley (C).

Publicerad: