Så hemlighöll Federley uppgifterna om brotten för partiet

Uppdaterad 2020-12-11 | Publicerad 2020-12-10

Fredrick Federley träffade den dömde mannen på nätet redan i våras, enligt uppgifter till Aftonbladet.

De båda inledde en relation under sommaren och mannen ska tidigt ha berättat om brotten han begått.

Men uppgifterna om brotten hemlighölls för partiledningen – först fem månader senare valde Fredrick Federley att berätta.

Fredrick Federley meddelade den 26 november att han tar paus från politiken. I ett inlägg på Facebook skrev han att han mår dåligt och att det som skrivs om hans tidigare ”närstående” stämmer. Den närstående mannen är dömd för grov våldtäkt mot barn vid 22 tillfällen samt flera andra sexbrott mot barn.

Beskedet fick stort genomslag. EU-parlamentarikern Federley är en av Centerpartiets mest profilerade politiker. Han står nära partiledaren Annie Lööf och har drivit två mycket framgångsrika personvalskampanjer i EU-val.

Träffades på nätet

Federley informerade Centerpartiets ledning om mannens brott tre dagar innan hans offentliga uttalande. Partisekreterare Michael Arthursson skrev i ett sms till SVT att Federley haft kännedom om brottet en längre tid än så och att det har ”skadat förtroendet för honom”.

Aftonbladet kan med hjälp av ett stort antal källor med insyn nu berätta att Federley och den dömde mannens kontakt inleddes i månadsskiftet maj-juni 2020. De träffades på nätet och några veckor senare hälsade mannen på Federley på hans gård.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska Federley redan i början av kontakten med mannen fått kännedom om hans brottsliga historik.

Tar avstånd men vill ge honom en andra chans

Tidsangivelsen överensstämmer med vad en grupp bekanta till Federley uppger i ett brev till partiledningen. Enligt DN skriver de bekanta att Federley hade kännedom om mannens brott i juni. I brevet står det också att Federley sagt till personer i sin omgivning att mannen är oskyldig.

Enligt Aftonbladets källor har den dömde mannen uppgett att Federley tar kraftigt avstånd från hans brott, men är villig att ge honom en andra chans.

C-politikern Fredrick Federley.

Hävdade att de gått skilda vägar

Den 11 september ska både mannen och Federley enligt uppgifter medverkat på ett möte med Kriminalvården och Socialtjänsten, något som Aftonbladet tidigare har berättat om. Myndigheterna ska då ha upplyst dem om ett beslut att informera människor i deras närhet om mannens brottshistorik. Federley ska enligt Aftonbladets uppgifter ha reagerat kraftfullt på beslutet.

Tre dagar senare ska Federley själv ha kontaktat Kriminalvården och sagt att han och mannen gått skilda vägar. Aftonbladet har dock avslöjat att kontakten fortsatte långt senare - något som Centerpartiet också bekräftat.

Expert: säkerhetsrisk

Omständigheterna skulle potentiellt kunna utgöra en säkerhetsrisk, enligt Johan Matz, universitetslektor som forskar i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

Om någon skulle få reda på att politikern har en relation med någon som begått grova brott skulle den personen kunna utpressa politikern för att få ut intressant information, eller påverka politikern.

– Jag vill inte uttala mig om det specifika fallet. Generellt kan man säga att personer som har beslutsfattande funktioner inte helt sällan tar del av hemlig information. Och politiker är alltid potentiella mål för en illasinnad aktörs ambitioner att påverka på något sätt.

Vad skulle det kunna vara för illasinnade aktör?

– En främmande makt kan ha ett sådant intresse, men det finns också väldigt många andra krafter i samhället som skulle kunna ha intressen i olika riktningar. 

Aftonbladet har sökt Centerpartiet för en kommentar om att Federley hemlighöll uppgifterna om brotten för partiet. Pressekreterare Anna Simon-Karlsson hänvisar till ett uttalande Michael Arthursson gett till SVT:

– Vi har tidigare vid flera tillfällen kommenterat i medierna att det är problematiskt att Fredrick Federley känt till den här personens brott under en längre tid. Om den tidsuppgift som kommit nu stämmer vet vi inte.

PODD Lena Mellin om Fredrick Federley

Aftonbladet Daily med Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln