Svartmäklare berättar: ”Enorma belopp och mindre risker än när man säljer knark”

Den svenska bostadskrisen är värre än någonsin.

Uppdaterad 2017-12-18 | Publicerad 2017-06-15

Aftonbladets reportrar Richard Aschberg och Mattias Sandberg har granskat hyresmarknaden i landets huvudstad.

Vi kommer avslöja fusk i bostadskön, hur det har sålts hyreskontrakt hos en ansedd hyresvärd och hur det går till när svartmäklare säljer skenbytesadresser för 50 000 kronor styck.

I dag avslöjar vi hur flera samhällstoppar misstänks för att ha fuskat till sig allmännyttans största hyresrätter.


Aftonbladets granskning av hyresmarknaden har visat hur handeln med svartkontrakt omsätter miljardbelopp.

Nu berättar svartmäklaren Göran om tungt kriminella som ger sig in i branschen.

– Det finns enorma belopp att tjäna och risken att åka fast är mindre än om man rånar en bank eller säljer knark, säger han.

Göran, som egentligen heter någonting annat, går med på att prata mot löfte om att han får vara anonym.

Sedan fler år tillbaka är han fastighetsägare och har på olika sätt tagit betalat för att sälja hyreskontrakt.

Säljer kontrakt

Enligt honom finns det i dag två typer av svartaffärer. Skenbyten och så fastighetsägare som säljer kontrakt.

Vid ett skenbyte är fastighetsägaren inte inblandad. Istället iscensätter man ett lägenhetsbyte.

– Då behöver man en fejkadress där en person kan skriva sig någon månad utan att bo där. Om jag skulle låta någon stå skriven i min fastighet skulle jag ta 50 000 kronor. Det är vad det brukar kosta.

Flyttar in på fejkadress

Utifrån ser det hela sedan ut som ett vanligt lägenhetsbyte.

Men i själva verket så säljer någon sitt kontrakt hos en seriös fastighetsägare, som till exempel allmännyttan.

Efteråt låtsas personen flytta in på fejkdressen.

Medan personen som köper kontraktet byter sitt kontrakt på fejkadressen mot lägenheten hos den seriösa fastighetsägaren.

Enligt Göran är det ofta flera personer inblandade, vilket också innebär att flera personer ska ha betalt.

– Det är hyresgästen som säljer sitt kontrakt. Det är fastighetsägaren som säljer fejkdressen. Och det är svartmäklaren som arrangerar hela upplägget. Utöver det kan det även vara andra personer som har tipsat om köpare eller säljare. I vissa fall är även registrerade mäklare med på ett hörn.

Tjänat miljoner

Aftonbladets granskning av hyresmarknaden i Stockholm visar att det finns ett tiotal personer som återkommer i ärenden som rör misstänkta skenbyten och misstänka fall av svarthandel.

Bara en av personerna har enligt uppgift till Aftonbladet skrivit ett hundratal hyreskontrakt och tjänat närmare tio miljoner kronor.

I regel är det alltid kontanter som används vid betalning.

– Det gäller att ha förtroende för svartmäklaren när du lämnar ifrån dig såna enorma belopp. Innan du ens har fått kontraktet. Man kan också vända sig till en juristbyrå. Då handlar det om att stoppa in pengarna på ett klientmedelskonto med ett avtal som reglerar hur och när pengarna ska betalas ut, säger Göran.

”Säljer rakt”

Han berättar det är betydligt enklare om hyresvärden själv är involverad i affärerna.

– Flera fastighetsvärdar säljer "rakt" som man brukar kalla det. Det brukar vara det säkraste sättet att köpa hyreskontrakt. Men då är det också oftast dyrare.  Och folk som säljer villor eller bostadsrätter tycker kanske att det känns bättre att slippa skriva sig på skenadresser.

I princip används nästan alltid svartmäklare också i de här fallen, eftersom fastighetsägarna inte vill riskera att åka dit.

De tar aldrig emot pengar i handen inför blivande hyresgäster, utan det är alltid mellanhänder.

Enligt Göran får fastighetsägaren minst två tredjedelar av de svarta pengarna för hyreskontrakten.

20 000 per kvadrat

Resten delas mellan svartmäklare och eventuellt övriga inblandade.

Kostnaden för attraktiva hyresrätter i innerstan ligger enligt Göran på runt 20 000 kronor per kvadratmeter.

Men för små lägenheter på attraktiva adresser kan det bli ännu dyrare.

– Den gamla tumregeln om svartkontrakt för priser på tio procent av priserna för bostadsrätter har spräckts för länge sen, säger Göran.

På senare år har även grovt kriminella börjat intressera sig för handeln med svarta hyreskontrakt och försökt få kontakt med fastighetsägare.

Tungt kriminella

– När det blir sådana här belopp så vill naturligtvis tungt kriminella vara med. Det har blivit sjukt farligt. Jag tror samtidigt att som betalar för kontrakten löper mindre risker att luras, säger Göran.

Enligt honom är det mer eller mindre riskfritt för alla svartmäklare och kriminella som jobbar med att sälja svartkontrakt.  

Det finns knappt en enda fällande dom samtidigt som det finns stora pengar att tjäna.

Om någon åker dit är det i enstaka fall personen som har köpt kontraktet.

– Hyresgästerna har i efterhand blivit påkomna med att ha kommit över sina lägenheter genom skenbyten och dras inför Hyresnämnnden. Jag tycker faktiskt synd om dem. De har kanske betalat miljonbelopp för sina kontrakt och så blir de vräkta. På ett sätt vore det rakare om man i stället gav sig på alla dem som livnär sig på svarthandeln. Men där görs ingenting.

FOTNOT: I Stockholm är det Stockholms kommun som sköter och ansvarar för registreringen av lägenheter och byggnader. De levererar informationen till Lantmäteriet, som lagrar informationen i det nationella lägenhetsregistret. Datumet när lägenhetsuppgifterna senast ändrades för respektive lägenhet i registret sträcker sig tillbaka till 2011, så i vissa fall kan storleken ha ändrats. Uppgifter om boende har tagits fram av Aftonbladet och avser personer skrivna i lägenheten i början av 2017. Hushållets inkomst räknas utifrån de två som varit skrivna längst i lägenheten. Barn under 25 år och personer som bor c/o har inte räknats med. I något enstaka fall har samtliga skrivna i lägenheten varit skrivna som c/o. I dessa fall har de två som varit skrivna längst i lägenheten räknats som hushåll. Inkomsten avser både inkomst av tjänst, näringsverksamhet och kapital.