Kolla – så enkelt får du en lång julledighet

Julen 2019 – så maxar du semesterdagarna

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Den här veckan tar sommarsemestern slut för många.

Men redan nu kan du börja glädja dig åt julledigheten.

Årets helg är en riktig arbetarjul som rätt planerad ger dig 17 dagars semester.

Att hösten närmar sig med stormsteg är ett faktum som är svårt att ta in just nu. I går återvände väldigt många svenskar till sina arbetsplatser efter en skön sommarsemester. Men för att det inte ska kännas allt för mörkt och deppigt kan du trösta dig med att årets jul är en riktig guldgruva för arbetstagare.

Julafton infinner sig på en tisdag och likaså nyårsafton. Det innebär mängder av klämdagar runt jul och nyår. Två semesterdagar räcker för nio dagars ledighet. Tar du ännu en dag blir du ledig tolv. Fem semesterdagar och du blir ledig hela 17 dagar.

Vill du vara ledig? Koll på helger, röda dagar och klämdagar

För att få den där sammanhängande semestern utan att ta ut alla dagar i en stöt gäller det att ha koll på när helger, röda dagar och klämdagar infaller.

Dagarna du behöver ta ledigt i jul är 23, 27 och 30 januari samt 2-3 januari. Gör du det är du ledig i ett svep från 21 december till 6 januari eftersom Trettondagsafton och Trettondagen är på en söndag och måndag.

Hela 23 dagar ledigt under jul

Vill du vara ledig även vecka 2 i januari kan du faktiskt få en ledighet på 23 dagar – men behöver bara ta ut mellan sex och nio dagars semester.

Skolornas jullov startar antingen den 18, 19 eller 20 december och slutar 7, 8, 9 eller 10 januari.

Du behöver dock kolla hur generöst ditt kollektivavtal är med klämdagar. Det finns inga lagar som styr ledighet på klämdagar, men har du tur kan du exempelvis slippa ta ledigt den 23 december eftersom det är en klämdag på vissa arbetsplatser. Det är också många människor som väljer att ta ledigt under klämdagar, speciellt föräldrar som har barn i skolor och förskolor som stänger på klämdagar.

1 av 2 | Foto: Kallestad, Gorm / TT
Jobb igen för många – men en lång julledighet kan vänta om du planerar rätt!
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN