Fånge anklagar krimvårdare för doftchock

Publicerad 2019-12-12

En kvinnlig kriminalvårdare har JO-anmälts av en fånge i Malmö.

Enligt anmälan har kvinnan haft för mycket parfym på sig, tagit på hans kropp och även kommenterat att han är vältränad.

Fången hävdar att en namngiven anställd vid anstalten i Sydsverige tagit på honom på ett sätt som bryter mot reglerna kring hudberörning vid visitation.

I samband med en visitation påstås kvinnan ha lyft upp hans t-shirt och därefter tagit direkt på hans hud, både på både magen, ryggen och armarna.

I samband med det påstås hon också ha berömt honom för att vara vältränad.

 

Hotad med uppskjuten frigivning

Fången skriver i anmälan att agerat oprofessionellt även på andra sätt. Hon påstås ha berättat om en annan man som blivit smittad av klamydia samt delat med sig av privata angelägenheter.

Fångvårdaren anklagas också för att ha hotat mannen med uppskjuten villkorlig frigivning med motiveringen att han arbetsvägrat. Något fången påstår inte stämmer. Istället ska han ha blivit så sen till arbetet att han inte fått delta. Att han blev sen berodde i sin tur på att han inte hade några byxor eftersom de var på tvätt och det tog tid för honom att hitta andra.

 

”För mycket parfym”

Den kvinnliga fångvårdaren påstås också använda så mycket parfym att det blir jobbigt för de intagna.

I anmälan finns också klagomål som gäller själva anstalten. Gymmet sägs vara för litet, promenadgården likaså. Dessutom ska det under lång tid ha bott fler än en person i celler anpassade till bara en intagen.

JO har nu bett både kriminalvården och kriminalvårdaren att yttra sig i ärendet.