99-åring: Seger över corona större än kriget

TT-AFP

Publicerad 2020-04-15

Han tjänstgjorde i det brasilianska artilleriet i Afrika under andra världskriget. Nu är Ermando Piveta 99 år gammal – och har överlevt covid-19.

– Det här var en större seger för mig än kriget, säger han efter att ha skrivits ut från sjukhuset.

Ermando Piveta vinkar när han blir firad vid utskrivningen från militärsjukhuset HFA på tisdagen.

– I krig handlar det om att döda och överleva. I det här fallet gäller striden att överleva, och jag segrade, säger han till medierna utanför militärsjukhuset HFA i Brasília.

Landets försvarsmakt hyllar krigsveteranen. "Han vann ytterligare ett slag, den här gången mot det nya coronaviruset", skriver militären i ett pressmeddelande.

Den berömda Kristusstatyn i Rio de Janeiro i Brasilien lyses upp med olika motiv under coronakrisen i landet.

Hur det går för Brasilien i denna kamp är dock ännu ovisst. Landet är Sydamerikas hittills hårdast drabbade i coronapandemin, med över 25 000 smittade och drygt 1 500 döda. Och antalet offer verkar eskalera, i och med att över 200 dödsfall har inträffat det senaste dygnet.

Piveta testades positivt för viruset sars-cov-2 för två veckor sedan. Under behandlingen behövde han intensivvård, men inte respirator, enligt sjukhusledningen, som lovordar hans goda hälsa efter ett långt liv i det militära.

Piveta tjänstgjorde som fänrik i fjärde artilleriregementet som förlades till Senegal 1942, kort efter det att Brasilien bildade Brasilianska expeditionsstyrkan (FEB) för att strida i andra världskriget på de allierades sida.

Han och regementet förflyttades sedan tillbaka till Brasilien, för att säkra upp mot anfall från axelmakterna som befarades men aldrig blev av.