Sabotage på vandringsled: ”Sylvassa”

Publicerad 2020-04-13

En plötslig punka överraskade mountainbike-cyklisten Per Kumlin på en runda i Lövsättra norr om Stockholm.

När han upptäckte anledningen blev han chockad.

– Någon har spikat upp sylvassa spikar i rötter på flera ställen, säger han.

På påskdagen var Per Kumlin, 43, ute på ett långdistanspass på mountainbike tillsammans med tiotalet träningskompisar i skogarna kring Täby och Vallentuna. Men med sju kilometer kvar, på vandringsstigarna i Lövsättra, stötte gänget på problem. En efter en fick cyklisterna punktering.

– Jag brukar aldrig få punktering och hade inte haft något genomslag på stenar och rötter heller så jag blev förvånad. Men när jag kollade hade jag ett stort hål i däcket, säger Per Kumlin.

Anledningen fanns väl dold i skogen.

– En träningskamrat såg en massa spikar som stack upp ur nästan varje rot och stubbe. Långa grejer som var sylvassa, de såg till och med slipade ut. De var överallt i spåret. Jag har aldrig sett något liknande.

Per Kumlin och hans träningskamrater hamrade ner spikarna. En polisanmälan är även gjord.

”Någon som verkligen hatar cyklister”

Ingen i gruppen skadade sig på spikarna men Per Kumlin är rädd att andra, särskilt de som rör sig till fots, ska råka illa ut.

– Vi mötte en familj med barn och hund, för ungar som leker kan det vara riktigt farligt.

Per Kumlin misstänker att en konflikt med enduroåkare – och till viss del också cyklister – som kör på skogsstigarna ligger bakom.

– Det är någon som verkligen hatar cyklister och enduroåkare. Vi har läst i andra grupper om taggtråd som hittats i skogen, sätter man upp det i huvudhöjd är det ju helt livsfarligt.

En polisanmälan är gjord och cyklisterna som var ute under påskdagen gjorde vad de kunde för att mildra framtida olyckor.

– Vi tog stenar och försökte hamra ner de spikar vi såg, säger Per Kumlin.

Följ ämnen i artikeln