”Munskydd är inte säkert”

Publicerad 2020-08-02

Krav på munskydd på offentliga platser finns i många länder.

Men att bära mask ger inte särskilt effektivt skydd mot smittan.

– Egentligen förhindrar det bara att man spottar på andra, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi.

Danmark är det senaste landet som nu inför krav på munskydd på kollektivtrafiken. Liknande regler finns redan i de flesta europeiska länder.

Men inte i Sverige.

– Det är mycket bättre om man kan hålla avstånd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till nyhetsbyrån TT.

Folkhälsomyndigheten har hittills valt att inte rekommendera munskydd eftersom ”ett munskydd som kliar och åker ner under näsan bidrar till att händerna ofta rör mun, ögon och näsa vilket kan öka risken för smittspridning”.

Och enligt en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet ger munskydd endast ett begränsat skydd mot smittan. Åtminstone för den som bär masken. Däremot skyddas omgivningen.

Men det förutsätter att man har på sig munskyddet eller ansiktsmasken på rätt sätt så att det täcker både munnen och näsa.

Enligt studien kan man inte ens säkert säga att mer avancerade ansiktsmasker med bättre passform och effektivare filter ger ett effektivt skydd mot coronaviruset.

Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi.

Däremot kan munskydd faktiskt ge ett indirekt skydd. Det beror på attt det gör människor mindre benägna att vidröra sina ansikten. Enligt en internationell studie, nyligen publicerad i den vetenskapliga tidskriften Jama, minskar ansiktspetandet när personer bär munskydd. Och det skulle i sin tur kunna minska risken att själv smittas och att smitta andra.

Men helt säkert är det inte.

Åsa Melhus ser ett problem när man begränsar munskyddstvånget till vissa platser eftersom det innebär att de tas av och på, gång på gång.

– Jag ser att man tar tag precis över munnen och så sitter (munskyddet) där nere på hakan innan man tar upp det igen och så kletar man hela tiden händerna på utsidan, säger hon till Vetenskapsradion.

Även i resten av världen införs nu krav på munskydd. Exempelvis införde USA: kongress i veckan krav på munskydd för alla som vistas i representanthusets lokaler. Och i delstaten Victoria i Australien måste alla personer numera bära munskydd när de vistas utomhus.