Äldreforskaren: ”Vi skyddar dem till döds”

Uppdaterad 2020-08-10 | Publicerad 2020-08-09

Besöksförbudet på äldreboenden måste ses över. Det menar äldreforskaren Ingmar Skoog.

– Finns det överhuvudtaget någon forskning som handlar om hur mycket en 82-årig anhörig som håller sig isolerad och följer föreskrifter kan smitta sin 90-årige man? säger han.

–  Man tar bort all livskvalitet för alla på äldreboenden och skyddar dem till döds i stället, säger Ingmar Skoog. Arkivbild.

Sven Forsling, 82, har sin alzheimersjuka fru Agneta på ett boende i Tärnsjö och från en dag till en annan fick han inte längre träffa henne.

”Hur länge som helst”

Demenssjuka är ofta oroliga och har även svårt med telefoner och ny teknik.

Därför föreslår han att anhöriga ska likställas med personalen och följa de hygienföreskrifter som finns. Allt för att kunna träffas :eftersom tiden är knapp.

Sven Forsling får medhåll av expertisen.

– Besöksförbudet kan inte gälla hur länge som helst, säger äldreforskaren Ingmar Skoog som menar att redan innan pandemin fanns det undersökningar som visade att det råder större ensamhet och depression bland de äldre som bor på boenden jämfört med dem som bor hemma.

– Den ensamheten har naturligtvis ökat nu, säger han.

Ingmar Skoog är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, och föreståndare för Centrum och åldrande och hälsa. Han menar att besöksförbudet kanske var befogat i början, men att det nu måste ses över och att man borde tillåta besök av någon nära anhörig som naturligtvis måste följa alla regler och hygienföreskrifter.

– I Frankrike tog man bort det för att man tyckte att det var inhumant, och där tillåts besök av två anhöriga.

Ifrågasätter bevisen

Han ifrågasätter också om det finns bevis för att smittan sprids med anhöriga. I dag har över 5 700 svenskar dött av covid-19, cirka 2 500 av dem har bott på äldreboende.

– Besöksförbudet infördes 1 april, efter det kom den enorma ökningen av antalet döda på äldreboenden. Jag efterlyser en riktig riskbedömning, som det är nu har Folkhälsomyndigheten gjort extremt dåliga utredningar på äldre.

Något måste ske

Ingmar Skoog menar att något måste göras nu.

– Vi kan inte ha det så här i väntan på ett vaccin som kanske kommer nästa år, då tar man bort all livskvalitet för alla på äldreboenden och skyddar dem till döds i stället.

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Socialministern: ”Svårt beslut”

Socialminister Lena Hallengren förstår kritiken, men menar att besöksförbudet är nödvändigt och utvecklar sitt resonemang i ett mejl till Aftonbladet:

”Beslutet att införa besöksförbudet på landets äldreboenden var mycket svårt att fatta eftersom det påverkar vardagen negativt för de äldre och deras anhöriga. Men regeringens bedömning är att beslutet har varit och är nödvändigt. De som bor i landets äldreboenden tillhör grupper som behöver skyddas från viruset. Det handlar om att så långt det är möjligt försöka säkerställa att smitta inte sprids vidare.

Regeringen har samtidigt full förståelse för hur svårt och tufft besöksförbudet är för såväl de äldre som för deras anhöriga och vänner. Därför finns det i vissa fall möjlighet för verksamhetsansvariga att göra undantag. Det nuvarande besöksförbudet gäller till den 31 augusti 2020. Regeringen följer utvecklingen och kommer göra förändringar när det är möjligt.”

PODD Intervju med Anders Tegnell

Här intervjuar Aftonbladet Daily statsepidemiologen Anders Tegnell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen