Tegnell: Inte otroligt att smittan funnits tidigare i Sverige

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-05-05

Redan innan Kina bekräftade det nya coronaviruset på nyårsafton var fransmannen Amirouche Hammar sjuk i covid-19.

Och smittan kan även ha funnits i Sverige tidigare än känt.

– Det är inte helt otroligt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I Frankrike har 50 personer som i december och januari hade det man nu vet är covid-19-symtom testats igen för sjukdomen. Men det är inte aktuellt att göra i Sverige, enligt Anders Tegnell.

– Det är inte något vi kommer att leta efter nu, det förändrar ju ingenting. Med tanke på att det här säkert höll på någon månad, man kan tydligen räkna på virusförändringar och se att åtminstone hela december hade man säkert en spridning i Kina, säger han.

– Under den tiden var det ganska många personer från olika delar av världen som reste i det området. Så att någon mer kan ha fått det är absolut inte otroligt och det kan vara någon i Sverige.

Med tanke på detta, kan mörkertalet i Sverige vara större än man misstänkt?

– Ja, fast det har ju ingen relevans här. Det är helt otänkbart att ett importfall från Kina hade en vidarespridning under tre månader i Sverige utan att vi såg någonting. Det är inte möjligt.

Tegnell säger att han några dagar innan Kina gick ut med information om det nya coronaviruset, sars-cov-2, fick signaler om att något var på gång i landet.

Den 24 januari upptäcktes Sveriges första fall av coronasmitta: En Jönköpingskvinna i 20-årsåldern. Men det kan ha funnit coronasmitta i Sverige tidigare.

– Det finns flera olika varningssystem, det är möjligt att det var något av dem som pekade på att det var någonting på gång i Kina.

Vet man nu med säkerhet hur coronaviruset spred sig, det har ju varit olika teorier?

– Hur det har uppkommit från början? Att det är en överföring av djur på något sätt, tror jag att alla experter är helt på det klara med. Exakt hur det gick till, om det var fladdermöss eller andra djur inblandade, det var kanske några olika djur som viruset blandade sig med innan det hittade den form som fungerade hos människor. Det är svårt att exakt rekonstruera.

Vad är det största hotet mot vår folkhälsa nu, det verkar som coronasmittan kommer att pågå i ett par år?

– Ja, det kommer den ju att göra i olika former. Och det kommer hela tiden att vara svårt, framför allt för de äldre i vårt samhälle. Det är det som kommer att vara det kvarstående hotet, ännu tydligare ju längre tiden går, tror jag.

I slutet av oktober hölls militära sommar-OS i Wuhan. 118 personer ingick i truppen från Försvarsmakten och bodde i staden under två veckor. Flera av deltagarna blev sjuka under och efter resan. Tidningen NSD skriver att fem av dem har testats för covid-19.

– Ingen av dem som testades visade positiva svar, säger Anna Lena Hesse, vid kommunikationsavdelningen på försvarsmakten, till TT.

Mikroskopbild på viruset.

ANNONS