14 000 brandmän kämpar mot bränderna – katastrofläge i Kalifornien

Publicerad 2020-08-23

Redan jobbar utmattade brandmän mot den näst värsta skogsbranden i USA:s historia.

Meteorologer varnar nu för nya blixtsystem och hårda vindar som rullar in.

I går kväll utlyste president Trump katastrofläge i Kalifornien.

Våldsamma skogsbränder äter sig genom vindistriktet Napa i Kalifornien ner mot Santa Cruz.

Utmattade brandmän kämpar för att släcka dem – och för att få både material och mer personal. Just nu jobbar runt 14 000 brandmän med brandbekämpning. Sent i går utlyste president Trump katastrofläge i Kalifornien, vilket gör att federala medel kan användas för att bekämpa bränderna och hjälpa dem som drabbats av dem.

– Många av brandmännen har jobbat i 72 timmar och kämpar med sina sista krafter, säger en av politikerna i området till Los Angeles Times.

Uppåt 600 bränder härjar samtidigt I västra USA och antalet ökar snabbt.

Meteorologernas prognoser är en mardröm för räddningstjänsten. Den nationella vädertjänsten har rödflaggat stora områden i norra och centrala Kalifornien. Det nya stormsystemet som dragit in för med sig mängder av åska och blixtnedslag i kombination med vindbyar.

2000 fler

Sedan i juli har en yta på drygt 4 000 kvadratkilometer brunnit i norra och centrala Kalifornien – en yta som är klart större än Gotland. Antalet bränder hittills i år är över 2 000 fler än vid samma tid förra året.

Flera av bränderna beror på ett massivt oväder förra helgen, med över 12 000 blixtnedslag i delstaten på bara 72 timmar, enligt myndigheterna.

Framför allt är det två stora skogsbränder som brandmännen bekämpar.

– De är bland de största bränder som Kalifornien har tvingats slåss mot i modern tid, säger guvernör Gavin Newsom vid en presskonferens.

I torsdags tvingades University of California i Santa Cruz evakuera skolan och studenterna rädda sig ner till stränderna för att undkomma lågorna. På universitetet är 18 000 studenter inskrivna.

– Det här är historiskt för ett område som San Mateo-Santa Cruz. Vi har inte sett liknande bränder på många, många år. Och då var de mycket mindre än de vi hade framför oss i dag, sa brandchefen Ian Larkin till LA Times i går.

1800 år gamla träd

29 delstatsparker har tvingats stänga, bland dem Big Basin Redwoods. Skogen har skyddats sedan 1902 och har upp till 1 800 år gamla träd, skriver tidningen.

Flera städer kan hamna i brändernas väg, inom 72 timmar hotas bland annat Boulder Creek. Om brandmännen inte lyckas stoppa branden där, kommer brandkåren att låta elden sprida sig genom Brookdale, Ben Lomond och Felton mot väg 17 – motorvägen mellan San Jose och Santa Cruz.

Något som lokala brandmän planerar att försöka stoppa – även om de inte får någon förstärkning, skriver LA Times.

– Ingen kommer att sluta slåss mot branden, säger Harold Schapelhouman, distriktchef för Menlo Park Fire District, som var på plats i Boulder Creek tidigt i går morse.

Över 100 000 personer befinner sig på flykt undan elden. Minst sex personer har dött hittills i skogsbränderna.

ANNONS