Möjligt att testa sig själv för covid-19

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu kan alla som är folkbokförda i Skåne själva testa om de har covid-19. Testet är gratis och kan beställas på 1177.se.

– Vi är glada att kunna ge besked om att vi nu är igång med självtestning för covid-19, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

 Provröret från ett test märks upp och skickas till analys.
Foto: Foto: Johan Nilsson/TT 
 Provröret från ett test märks upp och skickas till analys.

Från och med idag kan alla i Skåne som känner sig sjuka och misstänker covid-19 testa sig själva.

Krav är att man har symptom som feber, hosta eller influensaliknande symtom och är folkbokförd i Skåne. Det uppger idag Region Skåne i ett pressmeddelande.

- Vårt gemensamma mål är att minska smittspridningen i Skåne och vi vet att det finns ett stort intresse hos invånarna att själva kunna ta ansvar och testa sig när man har symtom. Erfarenheten från andra regioner är att trycket blir högt och vi kommer följa efterfrågan på tester noga, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

Inte hämta ut test själv

Testerna hämtas ut på ett apotek – men detta måste ske med ett ombud för att stoppa vidare smittspridning. Ombudet ska visa sin egen legitimation och legitimation för den som har beställt testet. Apoteket lämnar bara ut självtest till ombud. Region Skåne uppger på sin hemsida att: ”Testet måste lämnas in till apoteket samma dag som det tas. Det kan vara olika ombud som hämtar och lämnar testet, men det måste lämnas på samma apotek som det hämtades på.”

Måste varsko de man träffat

Svar kommer ges inom tre dagar på 1177. Den som testas positivt bli uppringd Region Skånes smittspårningsenhet. Personen måste sedan själv varsko andra som man varit i kontakt med.

– Får man veta att man har covid-19 måste man enligt smittskyddslagen agera så att smittan inte sprids vidare. Man måste också informera sina närkontakter eftersom de också har varit utsatta, så att de i sin tur kan vara försiktiga i sin kontakt med andra, säger biträdande smittskyddsläkare Eva Gustafsson.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%