15 procent av sjukhuspersonalen har haft smittan

TT

Publicerad 2020-05-18

15 procent av de anställda på Karolinska universitetssjukhuset har eller har haft viruset. Arkivbild.

Ungefär 15 procent av de anställda vid Karolinska universitetssjukhuset är eller har varit smittade av coronaviruset. Det visar en kartläggning av 11 000 av sjukhusets medarbetare.

”Vi har provtagit ett stort antal medarbetare med olika arbetsuppgifter, såväl patientnära som inte patientnära, och har därmed fått en uppfattning om smittans utbredning i Stockholms arbetande befolkning. Våra data pekar då mot att cirka 15 procent har eller har haft sars-cov-2 coronavirusinfektion”, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, i ett pressmeddelande.

I den aktuella undersökningen hade 7 procent virus i svalget. 10 procent hade antikroppar, medan 2,4 procent hade både antikroppar och virus.

”Vi studerar nu resultaten ur en mängd olika perspektiv. Bland annat undersöker vi om deltagarna tidigare varit sjuka. De som var positiva för virus i svalget hade i hög grad varit sjukskrivna någon gång under de senaste tre veckorna och de som hade antikroppar i blodet hade oftast varit sjukskrivna någon gång under de senaste sex veckorna”, säger Joakim Dillner.

Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell kan resultatet gå i linje med den matematiska modellering som Folkhälsomyndigheten tidigare gjort och som visade att en tredjedel av Stockholms invånare kan vara smittade eller ha haft viruset.

– Mellan tummen och pekfingret tycker jag det verkar ligga ganska mitt i, eftersom det finns en förskjutning tidsmässigt på en tre veckor när man studerar antikroppar, säger Anders Tegnell på en presskonferens.