Skyddsutrustning ska fördelas efter behov

TT

Publicerad 2020-03-16

Bristen på skyddsmaterial är det mest akuta när sjukvården förbereder sig för att ta emot många coronasjuka.

Nu får Socialstyrelsen rätt att omfördela resurser mellan regioner – och ska även så snabbt som möjligt se om det går att få i gång en inhemsk produktion.

Socialstyrelsen har rätt att, med stöd av en förordning, fördela sjukvårdsmaterial och skyddsutrustning mellan regioner och kommuner.

– Vi kommer att i samråd med kommuner, regioner och andra aktörer bedöma var vi ser att behovet är som störst och var vi behöver samla resurserna för att skapa ett så effektivt smittskydd som möjligt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen ska också skyndsamt se över förutsättningarna för att få i gång en egen produktion av skyddsutrustning i Sverige, både på kort och lång sikt.

– Det här är inget som Socialstyrelsen själv kan genomföra. Det är ett arbete som påbörjats i dag, det kommer att fortsätta och behöva riggas till en ganska stor organisation, säger Johanna Sandwall.

Ingen uthållighet

Flera regioner har vädjat till regeringen att säkra tillgången till sjukvårdsmaterial för att bekämpa coronaviruset. I dag har regionerna ingen uthållighet, trots att de enligt regelverket ska ha det och vara förberedda. Framför allt är det brist på provtagningsmaterial och personlig skyddsutrustning för personalen.

Regeringen har redan gett Socialstyrelsen rollen som nationell inköpscentral med uppdraget att köpa in sjukvårdsmaterial och skyddsutrustning till regionerna och kommunerna.

Hittills har det dock rört sig om relativt små mängder som man lyckats få in.

– Vi har kontaktat leverantörer i Sverige och utomlands under de senaste månaderna. Finns det något material tillgängligt då köper vi det. Är det något som kan levereras på sikt är det också jätteintressant, men det parkeras litegrann för just nu behöver vi säkerställa en akut tillgång, säger Johanna Sandwall.

"Måste skala upp"

På kort sikt kan Sverige hantera materielbristen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Men på lång sikt är detta det största problemet eftersom hela världen vill ha samma material, säger hon till TT.

TT: Varför beordrar ni inte företag att producera skyddsutrustning?

– Det är inte så att Sverige har stora produktionsanläggningar som på något sätt sitter på händerna eller inte producerar maximalt, utan i det här fallet handlar det om att vi behöver hjälpas åt i Sverige med att skala upp den produktion som finns, säger Lena Hallengren.

På längre sikt utesluter hon inte att Sverige kan behöva statlig produktion av skyddsmaterial.

– Jag utesluter inte alls att det är en diskussion vi kommer att få, men det är klart att sätta i gång en statlig produktion av något som inte finns är ingen liten sak. Det är inget som händer på kort sikt, men jag är övertygad om att vi kommer att få den diskussionen och den välkomnar jag.