Chockökning av coronafall i Stockholm

Uppdaterad 2020-03-05 | Publicerad 2020-03-04

16 nya coronasmittade – på bara 24 timmar.

Senaste dygnet har inneburit en dubblering av antalet sjuka i Stockholms län.

– Vi tar situationen på stort allvar, säger Elda Sparrelid, chefsläkare.

Coronasmittan fortsätter att accelerera i många länder. Det senaste dygnet har en markant ökning av fall setts i Norge, Italien och Storbritannien – bara för att nämna tre exempel.

Region Stockholm rapporterade på onsdagen 16 nya fall, något som oroar läkare.

– Det här är en situation som vi tar på stort allvar. Eftersom viruset inte funnits tidigare finns det ingen som är immun mot det här viruset. Därmed finns det en risk för att spridningen kan bli bred och drabba många personer. De som är äldre eller har andra underliggande sjukdomar som kan få mer allvarliga konsekvenser om de blir smittade, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Varit i riskområdena

500 personer har hittills fått lämna prov för smittan i Stockholms län. Av dessa har 31 testat positivt.

27 av de diagnosticerade personerna har antingen smittats i riskområden eller varit i direkt kontakt med personer som varit där. Fyra fall är dock ”under utredning”, enligt pressmeddelandet från Region Stockholm, vilket öppnar för att smittan kan var mer spridd än vad som hittills är känt.

Enligt Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, fortsätter vården att agera som tidigare.

– Vi följer våra rutiner. Vi tar prov på de patienter som uppfyller de kriterier som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. De smittade patienterna isoleras vid infektionsklinik eller på annat sätt beroende på deras behov och livssituation. Vi genomför aktiv smittspårning för att nå eventuella personer som patienterna kan ha haft kontakt med, säger han.

Än har vi inte sett slutet på epidemin, varnar han.

– Vi har varit och är fortsatt beredda på att få fler bekräftade fall av det nya coronaviruset. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta med smittspårning enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fall utan utlandskoppling, säger Per Follin.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS