Trudeau reagerar mot polisingripande

TT-AFP

Publicerad 2020-06-13

Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Arkivbild.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kräver en oberoende utredning av polisen efter en uppmärksammad film av ett polisingripande mot en ledare ur ursprungsbefolkningen.

Videon, filmad och offentliggjord av den federala polisen RCMP (även kallad den ridande polisen), visar hur en polis tacklar och slår en man vid namn Allan Adam i ansiktet.

– Vi har nu alla sett den chockerande filmen av Adams gripande och vi måste gå till botten med detta, säger Trudeau.

Polisen stoppade Adam, som är en ledare för ett av Kanadas ursprungsfolk, den 10 april på grund av problem med hans registreringsskylt. Filmklippet visar även hur en annan polis försöker sätta handfängslen på Adams hustru och förra veckan spreds bilder i kanadensiska medier på Adams misshandlade ansikte.

– Vi vet att detta inte är en isolerad händelse. Allt för många svarta kanadensare och människor från urbefolkningen känner sig inte säkra i närheten av polisen. Det är oacceptabelt. Och som regering måste vi ändra på det, säger Trudeau.

Tidigare i veckan uttalade sig premiärministern om att det finns systematisk rasism i alla kanadensiska institutioner, inklusive polisen RCMP.

Följ ämnen i artikeln