Tårgas mot demonstranter i Hongkong

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Massiva gatuprotester har brutit ut i Hongkong efter ett lagförlag om att utlämna misstänkta brottslingar till fastlands-Kina.

För att undkomma polisens tårgas och pepparspray använder demonstranterna uppfällda paraplyer under sin marsch mot parlamentet.

Det styrande rådet skulle för andra gången debattera förslaget under onsdagen. Men ärendet har nu flyttas fram till en senare tidpunkt, enligt kinesiska medier.

Förslaget har mött starkt motstånd och i helgen demonstrerade uppemot en miljon människor på Hongkongs gator i protest.

Många företag har låtit de anställda strejka för att sätta press på myndigheterna, och demonstranterna får även stöd från stora bolag som är oroliga över att lagen kan hota Hongkongs konkurrenskraft.

Om beslutet att flytta fram debatten om lagförslaget var en följd av det hårda trycket från demonstranterna är oklart, men något nytt datum för debatten har inte bestämts.

Matthew Cheung, ledare regeringsföreträdare i Hongkong, uppmanade efter beskedet demonstranterna att sluta blockera viktiga platser och skingra sig.

– Jag uppmanar också medborgare som samlats att behärska sig så mycket som möjligt, att upplösas fredligt och att inte trotsa lagen, sade han i ett videosänt meddelande.

Men kort därpå kom rapporter om att stämningen i stället hårdnat bland demonstranterna på gatorna.

För att lyckas skingra och förhindra att meningsmotståndarna tar sig fram till parlamentsbyggnaden har polisen under dagen använt tårgas- och pepparsprej.

För att undvika detta har demonstranterna i sin tur använt sig av uppfällda paraplyn.

Den senaste tiden har missnöjet mot ökad inblandning från Peking ökat. Kinas regering har haft synpunkter på flera reformer, lagt sig i de lokala valen i Hongkong och anklagas för att ligga bakom försvinnandet av flera bokförläggare som är kritiska till den kinesiska regimen, bland andra svenske Gui Minhai.

Hongkong har ett separat rättssystem gentemot övriga Kina, vilket är tänkt att säkra dess status som ett handelsnav sedan överlämnandet från Storbritannien 1997.

Då lagen skulle möjliggöra utlämningar av misstänkta brottslingar till fastlands-Kina ses det av demonstranterna som ett brott mot den ordningen.

Demonstrationerna ses som ytterligare ett sätt att slå vakt om Hongkongs oberoende enligt devisen "ett land, två system".

Publicerad: